Audi e-tron

Skrekkopplevelse: - Vi hadde griseflaks

Bremsene på familien Audi e-tron forsvant plutselig rett i nærheten av en barnehage. Vi setter oss aldri inn i denne bilen igjen, sier de.

STOLER IKKE PÅ BILEN LENGER: - Selv om Audi påstår at bilen er fikset, vil vi kjøre bilen med hjertet i halsen av frykt for at bremsene skal forsvinne en gang til. Spesielt siden forhandleren sier at de ikke kan garantere at det ikke skjer, "siden det er snakk om en datamaskin som styrer dette", sier Glenn Egil Bråthen. Foto: Glenn Egil Bråthen.
STOLER IKKE PÅ BILEN LENGER: - Selv om Audi påstår at bilen er fikset, vil vi kjøre bilen med hjertet i halsen av frykt for at bremsene skal forsvinne en gang til. Spesielt siden forhandleren sier at de ikke kan garantere at det ikke skjer, "siden det er snakk om en datamaskin som styrer dette", sier Glenn Egil Bråthen. Foto: Glenn Egil Bråthen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På vei til jobb opplevde Ailin Gravningsmyr sitt livs mareritt bak rattet: Det var på vei mellom Svelvik og Drammen at alle varsellampene på dashbordet på Audi-en plutselig begynte å lyse.

Resultatet var at en knallhard bremsepedal og et håndbrekk som heller ikke fungerte på den 2,5 tonn tunge bilen. Heller ikke det elektroniske håndbrekket fungerte.

Tanken meldte seg om å bruke rekkverket langs veien eller en annen bil som sto parkert ved siden av veien litt lenger foran for i de hele tatt å klare å stoppe før en alvorlig ulykke oppsto.

Sjokkopplevelse

Det er lett å tenke seg at det ble en sjokkartet opplevelse på vei til jobb en tidlig mandag morgen.

- Verken jeg eller kona kommer til å sette oss inn i denne bilen igjen. Hun har ennå ikke kommet seg over sjokket og jeg kommer til å være livredd for at det samme skal skje igjen. Denne gang hadde vi griseflaks, siden bremsene forsvant i en 50- sone, det var heller ingen hindringer i veien før bilen hadde rullet helt til den stoppet av seg selv, forteller Glenn Egil Bråthen.

Et juletre med varsellamper

Siden det er en barnehage akkurat i dette området, og klokka var halv åtte på morgenen, tenker han med gru på hva som hadde skjedd dersom en flokk med barn var i ferd med å krysse veier akkurat når bremser og alt annet på bilen sviktet. Han kan tenke seg mange andre tilfeller der dette kunne medført en svært alvorlig ulykke.

- Varsellampene for en rekke andre funksjoner lyste opp samtidig. Blant annet fikk vi varsel om at det var feil på autobrems-funksjonen, lyden som varsler fotgjengere om at det kommer en stillegående elbil.

ALLE VARSLER: En rekke varsler kom på instrumentpanelet, deretter forsvant bremsene.
ALLE VARSLER: En rekke varsler kom på instrumentpanelet, deretter forsvant bremsene. Vis mer

- Bilen ble tauet inn til Audi-forhandler Albjerk i Drammen av Viking etter hendelsen. De hadde heller ingen umiddelbar forklaring på hva som kunne ha skjedd, men var selvfølgelig også svært forundret over hvordan dette kunne skje. Bilen er bare tre år gammel og var inne til en oppdatering av dataprogrammer bare for to uker siden, forteller Bråthen.

Hos forhandleren i Drammen fikk skal han ha fått opplyst om at de kjente til et par-tre andre slike tilfeller med bremsetap.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

- Vi har strenge rutiner

Audi e-tron var en av de mest solgte elbilene i Norge fra 2017. I dag går det rundt 30 000 slike biler på norske veier.

DinSide har flere ganger i dag, både på telefon og med spørsmål på melding, forsøkt å få snakke med salgsleder Albjerk Bil i Drammen, Christian M. Albjerk i Drammen, uten å få svar.

Vi ønsker å vite hva som har skjedd med bilen til familien Bråthen, slik at bremsene forsvant og en rekke andre feilmeldinger viste flere feil på andre sikkerhetssystemer, firhjulstrekk, motor og så videre i bilen

Vi ønsker også å vite om de har opplevd tilsvarende feil på andre Audi e-tron. Til slutt ønsker vi å vite om Audi-forhandleren forventer at eierne skal ha tillit til bilen og ønske den tilbake etter en så dramatisk hendelse, selv om forhandleren mener at den er reparert og i orden.

Kommunikasjonssjef Christine Eiken Winther hos den norske Audi-importøren svarer følgende:

- Det er sjelden vi får inn rapporter om denne type hendelser. VI har strenge rutiner som innebærer grundige undersøkelser og vi holder nå på med å kartlegge hva som var årsaken til denne opplevelsen.