Lade elbil hjemme

– Skremmende

NAF har sett nærmere på elbil-ladere for hjemmebruk. Nå ønsker de at myndighetene ser på regelverket.

– Dette er en veldig ny bransje, og vi må nok jobbe litt for å få alt på plass, sier ladeekspert. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

– Dette er en veldig ny bransje, og vi må nok jobbe litt for å få alt på plass, sier ladeekspert. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert med tilsvar fra Micro Matic (26.04.2022)

Organisasjonen har tatt en gjennomgang av ti ladebokser på det norske markedet, og sett på sikkerhet, montering, brukervennlighet og design.

Under testen har ikke ladestasjonene vært koblet opp mot verken strømnettet eller en bil. Dette er en ren sammenligning og analyse av funksjonalitet, montering og brukervennlighet.

Ulik tolkning

NAF skriver i testen at de opplever at produsentene tolker regelverket forskjellig med tanke på standarden ladestasjoner skal bygges etter.

Testen ble gjennomført av elektroingeniør og NAFs ladeekspert, Jan Tore Gjøby, Richard Kampenhaug, elektriker og konsulent i GreenGrid og elbilist og biltester Bjørn Nyland.

– Dette er en veldig ny bransje, og vi må nok jobbe litt for å få alt på plass, sier Gjøby og forteller at dette er første gang de gjennomfører test av ladere på denne måten.

– Det er litt forskjellig forståelse for kravene som stilles, sier han.

Testpanelet er også usikre på om såkalt DC-overvåking er god nok hos alle utenom en av laderne i testen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.