- Skremmende

Flere enn tre av ti bilførere forteller at de har holdt på å sovne mens de kjører bil. 13 prosent av menn oppgir å ha gjort det.

SOVNER BAK RATTET: Denne nye undersøkelsen viser at 13 prosent av alle menn innrømmer å ha sovnet bak rattet mens de kjører bil. Bildet er ment som illustrasjon Foto: Rune Korsvoll
SOVNER BAK RATTET: Denne nye undersøkelsen viser at 13 prosent av alle menn innrømmer å ha sovnet bak rattet mens de kjører bil. Bildet er ment som illustrasjon Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Statens vegvesen er uoppmerksomhet en medvirkende årsak i tre av ti dødsulykker på norske veier. I fjor var det 118 mennesker som ble drept.

Mange har sikkert følt seg trøtte mens de kjører bil, men har vært fornuftige og tatt en pause og en kaffe før de kjører videre. Det er det ikke alle som gjør. I en ny, landsdekkende undersøkelse utført av YouGov for blant andre Trygg Trafikk, svarer 35 prosent av de spurte at de har vært nær ved å sovne bak rattet mens de kjører.

Blant menn er tallet hele 41 prosent.

Ikke nok med det; 13 prosent av mennene svarer at de har sovnet mens de har kjørt.

Skremmende tall

- At så mange som 13 prosent av mennene innrømmer å ha sovnet bak rattet, er skremmende. Trøtthet er en farlig tilstand og er sterkt knyttet til alvorlige ulykker. Det sier Bård Morten Johansen, fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk til Dinside.

- Trøtthet går ut over evnen til å konsentrere seg. Dersom du opplever det er det bare en ting å gjøre; Stoppe bilen, gå ut og trekk litt frisk luft. Dersom du klarer å ta en powernap på 15 minutter, vet vi at det også er til god hjelp for å kunne kjøre mer opplagt videre, sier Johansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer