- Skremmende

Flere enn tre av ti bilførere forteller at de har holdt på å sovne mens de kjører bil. 13 prosent av menn oppgir å ha gjort det.

SOVNER BAK RATTET: Denne nye undersøkelsen viser at 13 prosent av alle menn innrømmer å ha sovnet bak rattet mens de kjører bil. Bildet er ment som illustrasjon Foto: Rune Korsvoll
SOVNER BAK RATTET: Denne nye undersøkelsen viser at 13 prosent av alle menn innrømmer å ha sovnet bak rattet mens de kjører bil. Bildet er ment som illustrasjon Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Statens vegvesen er uoppmerksomhet en medvirkende årsak i tre av ti dødsulykker på norske veier. I fjor var det 118 mennesker som ble drept.

Mange har sikkert følt seg trøtte mens de kjører bil, men har vært fornuftige og tatt en pause og en kaffe før de kjører videre. Det er det ikke alle som gjør. I en ny, landsdekkende undersøkelse utført av YouGov for blant andre Trygg Trafikk, svarer 35 prosent av de spurte at de har vært nær ved å sovne bak rattet mens de kjører.

Blant menn er tallet hele 41 prosent.

Ikke nok med det; 13 prosent av mennene svarer at de har sovnet mens de har kjørt.

Skremmende tall

- At så mange som 13 prosent av mennene innrømmer å ha sovnet bak rattet, er skremmende. Trøtthet er en farlig tilstand og er sterkt knyttet til alvorlige ulykker. Det sier Bård Morten Johansen, fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk til Dinside.

SKREMMENDE: - At hele 41 prosent av menn innrømmer at de har vært så trøtte at de nesten sovner mens de kjører er skremmende. Trøtthet er sterkt knyttet til alvorlige ulykker, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
SKREMMENDE: - At hele 41 prosent av menn innrømmer at de har vært så trøtte at de nesten sovner mens de kjører er skremmende. Trøtthet er sterkt knyttet til alvorlige ulykker, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

- Trøtthet går ut over evnen til å konsentrere seg. Dersom du opplever det er det bare en ting å gjøre; Stoppe bilen, gå ut og trekk litt frisk luft. Dersom du klarer å ta en powernap på 15 minutter, vet vi at det også er til god hjelp for å kunne kjøre mer opplagt videre, sier Johansen.

Overvåker føreren

Flere moderne biler har et trøtthetsvarsler, men uten at det ser ut til å virke særlig preventivt.

Nå kommer mer avanserte systemer som kan gripe direkte inn i kjøringen dersom det oppdager at du er trøtt eller holder på å sovne.

I Volvos nye elektriske flaggskip EX90, som kommer om et års tid, sitter det to kameraer inne i kupeen som følger med på deg mens du kjører. Dersom du framstår som distrahert, trøtt, beruset eller uoppmerksom, står systemet klart til å gripe inn.

OVERTAR STYRINGEN: Volvos nye, elektriske flaggskip EX90 får et sikkerhetssystem med to kameraer som overvåker føreren og kan overta styringen av bilen dersom det oppdager at du sovner. Foto: Volvo
OVERTAR STYRINGEN: Volvos nye, elektriske flaggskip EX90 får et sikkerhetssystem med to kameraer som overvåker føreren og kan overta styringen av bilen dersom det oppdager at du sovner. Foto: Volvo Vis mer

Forebygger ulykker

Nøyaktig hva de nye sikkerhetssystemet kan gjør for å forhindre en ulykke, har Volvo ennå ikke avslørt. I tillegg til å forsøke å vekke deg, er det fullt mulig at det vil kunne ta over styringen av bilen, senke hastigheten eller til og med kjøre bilen til siden av veien og stoppe. Alt mens du sover.

- At så mange oppgir å ha vært svært trøtte eller til og med har sovnet under kjøring er alvorlig. Takket være avanserte radarer og sensorer har moderne biler nå svært god oversikt over det som skjer rundt bilen, slik at mange kollisjoner unngås. Vi tror det er umulig å oppnå visjonen om null drepte på veiene, hvis vi ikke begynner å følge mer med på hva sjåførene gjør bak rattet, sier Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Cars Norge.

ALVORLIGE ULYKKER: Statens vegvesen og Volvos sikkerhetseksperter har avdekket av uoppmerksomhet er en av årsakene bak svært mange av de alvorlige ulykkene på veiene våre. Foto: Volvo
ALVORLIGE ULYKKER: Statens vegvesen og Volvos sikkerhetseksperter har avdekket av uoppmerksomhet er en av årsakene bak svært mange av de alvorlige ulykkene på veiene våre. Foto: Volvo Vis mer

Stuptrøtt eller ruset

Mikael Ljung Aust er atferdsforsker hos Volvo i Göteborg. Han mener at hvis vi på et tidligere tidspunkt kan avdekke at sjåføren ikke er i tilstrekkelig skikket til å kjøre, så kan bilen gripe inn tidsnok til at ulykken forhindres:

- For våre sikkerhetssystemer er det ikke viktig om du faktisk er stuptrøtt eller beruset. Vi kan oppdage om du kjører som om du er det. Det mener vi gir oss mandat til å la bilen gripe inn for å forhindre farlige situasjoner, sier Ljung Aust.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer