Svensk undersøkelse:

Skrur av sikkerhets­funksjoner

Nesten halvparten oppgir at de skrur av filassistenten.

SLÅS AV: En svensk undersøkelse viser at nesten halvparten av bilførerne slår av filassistenten. Foto: Shutterstock / NTB
SLÅS AV: En svensk undersøkelse viser at nesten halvparten av bilførerne slår av filassistenten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Dagens biler får stadig mer moderne sikkerhetsutstyr - blant annet filassistent, som varsler deg om du nærmer deg kjørefeltlinja og/eller holder deg i kjørefila med mindre du blinker, eller adaptiv fartsholder, som automatisk avpasser farten til den som ligger foran deg.

Studier viser for eksempel at bruk av filassistent kan halvere antall enkelt- og møteulykker der føreren ufrivillig krysser kjørefeltlinja.

Nå viser en annen studie, utført av det svenske forsikringsselskapet Folksam, at mange førere synes denne teknologien blir plagsom og at de derfor velger å slå den av.

48 prosent har slått av filassistenten

Tallene fra Folksams undersøkelse er ganske oppsiktsvekkende. Totalt oppgir 72 prosent av de svenske førerne at de har slått av én eller flere førerassistentfunksjoner, fordi de bidrar negativt til kjøreopplevelsen.

Verst går det ut over filbyttevarsleren, som advarer når bilen kommer for nærme en skillelinje. 48 prosent oppgir at de har slått av denne funksjonen ved én eller flere anledninger.

42 prosent har slått av filholder med aktiv styring en gang i blant eller oftere, og 27 prosent har slått den av helt fordi de ikke vil ligge i midten av kjørefila.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer