Vinterhjul feil

Skummel dekktabbe

En skummel tabbe må du unngå når du nå setter vinterdekkene på bilen. Det er faktisk mulig å sette på hjulene feil vei.

MONTERT FEIL: Har du dekk med merket «rotation» og en pil som viser rulleretningen, blir spesielt egenskapene på våt vei dårligere dersom du setter hjulene på feil side av bilen. Foto: Rune Korsvoll
MONTERT FEIL: Har du dekk med merket «rotation» og en pil som viser rulleretningen, blir spesielt egenskapene på våt vei dårligere dersom du setter hjulene på feil side av bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Noen dekk er laget for å rulle i en bestemt retning. Mønsteret i dekket er konstruert slik for å gi best mulig grep og klare å drenere vekk vannet i veibanen mest mulig effektivt. Disse dekkene er merket med «rotation» og en pil som viser deg hvilken vei det skal rulle. Store produsenter som Continental og Pirelli har i flere år bygget vinterdekk som har en bestemt rulleretning.

Det betyr at du må ha tunga rett i munnen når du setter vinterhjulene på bilen.

Dårligere grep

Blir de montert på feil side av bilen, vil de rulle motsatt av det er bygget for. Resultatet er noe dårligere grep og større mulighet for vannplaning når veien er våt. Det forteller produktsjef Knut Knudsen i Continental Norge.

MANGE DEKK HAR DET: Flere av de store dekkprodusentene lager nå dekk som bestemt rulleretning. Årsaken er mildere klima og mer våte veier. Foto: Markus Pentikainen
MANGE DEKK HAR DET: Flere av de store dekkprodusentene lager nå dekk som bestemt rulleretning. Årsaken er mildere klima og mer våte veier. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

- Setter du dekk som har en bestemt rulleretning feil på bilen, blir resultatet først og fremst at dekkets evne til å drenere vekk vannet reduseres. I verste fall kan det føre til vannplaning i lavere hastigheter. Også grepet på slapseføre blir dårligere. Når det gjelder grepet på snø og is er ikke rulleretningen veldig avgjørende, forklarer Knudsen.

Mister pigger

Han forteller at flere av de store produsentene nå lanserer dekk med bestemt rulleretning. Årsaken er mildere vintre mange steder og at det derfor blir mer kjøring på våte veier. Continental har også merket rulleretning på sine piggdekk:

- Når det gjelder piggdekk er det viktig at de ruller i samme retning fra år til år av en helt annen årsak. Monterer du hjulet slik at piggene ruller motsatt av hva de gjorde i fjor, kan de lettere løsne fra dekket.

Merk dekkene

Han innrømmer at rotasjonsmerket på dekkene kan være litt vanskelig å se. Knudsens anbefaler det gamle, gode trikset med å merke dekkene med hvor de skal sitte på bilen når du tar dem av.

FORSKJELLIG FORAN OG BAK: I tillegg til riktig rulleretning, er det viktig å være klar over at flere og flere biler kommer med forskjellig dimensjon på hjulene foran og bak. Pass på så bakhjulene ikke settes foran, sier Knut Knudsen, produktsjef i Continental. Foto: Continental
FORSKJELLIG FORAN OG BAK: I tillegg til riktig rulleretning, er det viktig å være klar over at flere og flere biler kommer med forskjellig dimensjon på hjulene foran og bak. Pass på så bakhjulene ikke settes foran, sier Knut Knudsen, produktsjef i Continental. Foto: Continental Vis mer

Ikke alle dekk har en bestemt rulleretning. Noen produsenter har valgt å konstruere dekkene slik at du fungerer like godt samme hvilken retning de ruller.

Disse dekkene er merket med «outside» og «innside». Det betyr at det er de som monterer dekkene på felgene som må gjøre ting riktig.

«Outside»-merket skal vende ut – enkelt og greit. Det betyr dermed at det ikke spiller noen rolle hvilken side av bilen du setter hjulet på.

Kjapt til slutt for alle som ikke husker: 15. oktober var dato for når du kan bruke piggdekk i Troms og Finnmark, samt Nordland. I resten av landet er 1. november datoen. Minste grense for mønsterdybde i vinterdekk er tre millimeter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer