Bil

Slakter førerkort-forslag

EU jobber med nye førerkort-regler. Her foreslås det blant annet at 16-åringer skal kunne få lappen på bil dersom denne har fartssperre.

LAPPEN NÅR DU ER 16: EU foreslår at alle som har fylt 16 år kan ta førerkort for vanlig personbil opp til 2,5 tonn. Kravet er imidlertid at bilen må ha en innretning som begrenser hastigheten til 45 km/t. Foto: Colourbox
LAPPEN NÅR DU ER 16: EU foreslår at alle som har fylt 16 år kan ta førerkort for vanlig personbil opp til 2,5 tonn. Kravet er imidlertid at bilen må ha en innretning som begrenser hastigheten til 45 km/t. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forslaget til nye førerkortregler, som nylig ble lagt fram av EU-kommisjonen, foreslås det blant annet et nytt, felles europeisk førerkort. Det skal gjøre det enklere å straffeforfølge bilførere som har alvorlige brutt på trafikkreglene eller kjøreforbud i ett land, i alle andre land i Europa.

Det kanskje mest kontroversielle forslaget er å tillate 16-åringer å ta førerkort for personbiler på opptil 2500 kilo.

Det krever imidlertid at bilen er utstyrt med en fartssperre på 45 km/t. Det betyr i så fall at vi om ikke lenge kan se 16-åringer komme kjørende til skolen i en stor SUV som Mercedes G-klasse eller Audi e-tron.

16 år og billappen

Forslaget er trolig inspirert av et finsk lovforslag som ble lagt fram for fem år siden.

Finske myndigheter ønsket å tillate ungdommer på 15 år å kjøre biler på opptil 1500 kilo, så lenge de hadde en fartssperre på 60 km/t. Dette forslaget ble forkastet i 2020, siden det ikke var tillatt i henhold til EUs lover og regler.

Det nye forslaget fra EU vil, dersom det blir vedtatt, kunne gi grønt lys for Finland og andre EU-land til å sette i verk et såkalt «cars for kids» program.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer