Besafe iZi Go Modular X1 i-Size

Slaktes i svensk test

– Her kan alle ta det helt rolig, sier BeSafe.

TESTVINNER: Besafe Izi Go Modular X1 har vunnet mange tester, men i en nylig svensk test står setet til strykkarakter. Foto: Besafe
TESTVINNER: Besafe Izi Go Modular X1 har vunnet mange tester, men i en nylig svensk test står setet til strykkarakter. Foto: Besafe Vis mer
Publisert

Norske Besafe er en anerkjent produsent av bilstoler, og modellen Izi Go Modular X1 i-Size gikk helt til topps i en test gjort av svenske Testfakta og NAF tidligere i år.

Nå har imidlertid svenske Råd & Rön slått alarm. Selv om også de har gitt bilstolen 9 poeng på sikkerhet, gikk det verre i kjemikaliekategorien. Der får nemlig bilsetet bare 1 poeng, som er strykkarakter.

Selve testen er gjort av et tysk selskap, som blant annet også britiske Which har benyttet seg av testresultatene fra. Der får Besafe-modellen «Best buy»-utmerkelsen.

Funn av naftalen

Den dårlige scoren skyldes funn av PAH-forbindelsen naftalen.

– Beskytter babyen ved kollisjon, både modellen med og uten base. Men dessverre fant vi høye nivåer av polysykliske aromatiske hydrokarboner, PAH, i stoffet. PAH kan være kreftfremkallende, og det høye innholdet, 17 milligram per kilo, betyr at den totale karakteren reduseres betydelig til bunnkarakteren 1, er konklusjonen fra det svenske testmagasinet.

Naftalen er blant annet kjent for å være skadelig for det vannlevende miljøet.

– Dette setet er ikke kreftfremkallende

Pressekontakt i Besafe, Marie Haavardsholm, har vært i dialog med Råd & Rön etter testen, og er opprørt over konklusjonen.

– Dette er å skremme foreldre unødvendig mye, sier hun til Dinside.

Funnet av naftalen er identifisert til å være i en varseletikett som er klistret på setet.

Besafe jobber med eksperter i kjemiske tekstiler, og har fått bekreftet at nivåene som er funnet ikke representerer noen helserisiko. Selv med 20 ganger så høyt innhold av naftalen i en etikett på denne størrelsen, ville det ikke representert noen helserisiko, hevder selskapet.

– Dette er ekstremt lite, og veldig, veldig langt unna det som utgjør en helserisiko. Dette setet er ikke kreftfremkallende, sier BeSafe-pressekontakten.

Ifølge Besafe er ikke Naftalen påvist å være kreftfremkallende, noe vi får bekreftet fra Miljødirektoratet. Sjefingeniør i kjemikalieseksjonen, Marianne van der Hagen, bekrefter at Naftalen er klassifisert i CLP kategori 2, «mistenkes for å forårsake kreft». Stoffet står heller ikke på kandidatlista eller autorisasjonslista i EUs kjemikalieregelverk Reach.

Tar kritikk

Besafe tar imidlertid kritikk og mener at produktet fint kunne ha vært produsert uten å bruke Naftalen.

– Vi har sporet dette til en underleverandør som har brutt med vår avtale, forklarer Haavardsholm, og understreker at vedkommende leverandør nå har blitt byttet ut.

– Men her går man altså ut og advarer mot ett av de sikreste bilsetene på markedet. Her kan alle ta det helt rolig, avslutter Haavardsholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer