Slår alarm: - Bekymringsfullt

De siste dagene har flere BMW-eiere opplevd at tyver har stjålet instrumentpaneler, hjul og navigasjonssystemer fra bilene deres.

TYVERIRAID: Under pandemien holdt de seg borte, men nå er de kriminelle bandene på jobb igjen i Norge. GPS-anlegg, kollisjonsputer og katalysatorer fra anleggsmaskiner og biler er ettertraktet og enkelt å stjele. Foto: If
TYVERIRAID: Under pandemien holdt de seg borte, men nå er de kriminelle bandene på jobb igjen i Norge. GPS-anlegg, kollisjonsputer og katalysatorer fra anleggsmaskiner og biler er ettertraktet og enkelt å stjele. Foto: If Vis mer
Publisert

I helga skal en bileier som er bosatt nær Jessheim ha blitt frastjålet instrumentpanelet i sin BMW. Mandag morgen fikk politiet på Øvre Romerike inn en ny melding fra en bileier på Kløfta nord for Oslo om at noen hadde tatt seg inn i bilen i løpet av natta og stjålet de delene av instrumentpanelet som inneholder navigasjonssystem, radio og informasjonssystemer. Sakene ble først omtalt i Romerikes Blad.

Til avisa sier etterforskningsleder i Ullensaker lensmannsdistrikt Øyvind Kværner, at det er grunn til å advare andre bileiere om disse tyveriene:

Politiet advarer

- Måten disse tyveriene er gjennomført på, gjør at vi mistenker at mobile vinningskriminelle nå er på ferde på Øvre Romerike. Tyveriene er profesjonelt utført og krever en del spesielt utstyr for å kunne gjennomføres. Bilene har stått parkert slik at oppdagelsesrisikoen har vært stor, så de som har vært på ferde her har ikke brukt lang tid på å bryte seg inn. Det kan ha skjedd flere slike innbrudd som vi ennå ikke vet om, sier Kværner.

Politiet velger derfor å gå ut med en advarsel til andre bileiere og sier at slike innbrudd sjelden kommer alene. Deres tips for å unngå å bli utsatt for disse bandene, er å parkere mindre synlig eller aller helst i en garasje om mulig.

RASKE INNBRUDD: Ifølge politiet er innbruddene raskt og profesjonelt utførte, med spesielt verktøy. Foto: Politiet
RASKE INNBRUDD: Ifølge politiet er innbruddene raskt og profesjonelt utførte, med spesielt verktøy. Foto: Politiet Vis mer

Stjeler dyre hjul

Også i Oslo skal det i helga ha vært flere BMW-eiere som har opplevd at tyver har stjålet hjulene på bilene deres.

Det melder Avisa Oslo.

Blant annet en eier på Årvoll som søndag oppdaget at alle hjulene på hennes BMW var borte. Et slikt hjulsett kan fort koste opp mot 50 000-60 000 kroner.

Under pandemien var de utenlandske vinningskriminelle nærmest fraværende i Norge. Strenge grensekontroller og stor risiko for å bli oppdaget ved å forsøke å frakte tyvgods ut av landet var den viktigste årsaken.

Bandene tilbake

Nå er bandene tilbake og kanskje mer aktive enn noen gang. Ratt med kollisjonsputer, instrumentpanel, lykter og katalysatorer er ettertraktet vare. Det bekreftet kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til Dinside tidligere i år:

- Aktiviteten til mobile vinningskriminelle fra utlandet har tatt seg overraskende raskt opp igjen. Vi regnet med at vinningskriminaliteten ville returnere til samme nivå etter at grensene åpnet igjen. Nå kan det se ut som om det blir enda verre. Utviklingen er bekymringsfull. Disse bandene står for en vesentlig del av vinningskriminaliteten i Norge, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer