Bilparken blir eldre

Slår alarm om norske biler

Bare siden årtusenskiftet har den norske bilparken blitt ett år eldre. Det bekymrer NAF - og miljøvernerne.

Blir eldre: Gjennomsnittsalderen på norske biler har økt betraktelig de siste årene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Blir eldre: Gjennomsnittsalderen på norske biler har økt betraktelig de siste årene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var gjennomsnittsalderen på en norsk personbil 10,8 år, ved utgangen av fjoråret. Det er 0,3 år eldre enn i 2018 og nesten et helt år eldre enn ved årtusenskiftet. Ved utgangen av 1999 var nemlig den norske bilparken gjennomsnittlig 9,9 år.

– Det er en dårlig utviklingen at bilparken har blitt betydelig eldre på disse 22 årene. Det burde vært motsatt, særlig med tanke på trafikksikkerheten, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, til Dinside.

De siste årene har det nemlig skjedd en forykende utvikling på bilenes sikkerhetsutstyr, med assistenter som varsler og eller bremser for diverse farer.

Gått mot utviklingen?

De norske personbilene har altså blitt om lag 10 prosent eldre, siden vi gikk inn i år 2000. Det bekymrer NAF.

– 0,9 år er mye. Og det skjer i samme periode som den norske velstanden har økt. Økt velstand har med andre ord ikke ført til nyere bilpark, fortsetter Sødal.

Han mener det er velkjent at alderen på norske biler er høy og at vi har en av Europas eldste bilparker.

– Hovedårsaken er at vi har et høyt avgiftsnivå på biler i Norge. Og selv avgiftsfrie elbiler koster mye nye, fordi produksjonskostnadene fremdeles er høye. Derfor kjøper de aller fleste nordmenn en bruktbil, sier kommunikasjonsrådgiveren og viser til at det årlig selges rundt 150 000 nye biler, mens antall bruktbilsalg ligger rundt 500 000.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.