Vinterdekk

Slår alarm

Mange vinterdekk er mer slitt enn anbefalt, ifølge en oversikt fra Vianor, som har undersøkt mønsterdybden på dekk som lagres hos dem.

DOBBELT: Kravene til mønsterdybde på vinterdekk er nesten det dobbelt av hva som kreves av et sommerdekk. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB
DOBBELT: Kravene til mønsterdybde på vinterdekk er nesten det dobbelt av hva som kreves av et sommerdekk. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Østlandet peker seg ut med flest vinterdekk som er mer slitt enn anbefalt. Der gjelder det drøyt 29 prosent, ifølge selskapet.

Fargekode

Best står det til i Midt- og Nord-Norge, der drøyt 19 prosent av dekkene er mer slitt enn anbefalt. For Innlandet og Sør- og Vestlandet er tallene henholdsvis 26 prosent og 29 prosent.

Selskapet bruker et fargekodesystem, der grønt indikerer en mønsterdybde over 5 millimeter, gult mellom 4 og 4,9 millimeter og rødt under 3,9 millimeter. Ifølge Vianor bør «røde» dekk byttes, mens de anbefaler å bytte «gule» dekk. Samlet for landet er 25 prosent av dekksettene kategorisert til gult eller rødt.

Det absolutte kravet til vinterdekk er minimum 3 millimeter mønsterdybde, mens NAF anbefaler minimum 4 millimeter.

Blir dårligere

Før du skifter til vinterdekk, bør du nemlig sjekke tilstanden på dekkene. Gummien vil nemlig miste viktige egenskaper som følge av slitasje, alder og hvor langt og hvordan du kjører.

- Etter tre år bør du sjekke mønsterdybde og kvalitet, og når dekkene fyller fem år bør du vurdere nye selv om du kjører lite, råder skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i en pressemelding.

SIKKERHET I BIL: Å ikke bruke bilbelte kan føre til fatale konsekvenser, men det kan også feil bruk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Etter som åra går, kan vinterdekkene dine bli nærmest ubrukelige.

- Det som er spesielt med vinterdekk er at det tar mye lengre tid å slite ned mønsteret, enn på sommerdekk. Det betyr at du gjerne kan ha vinterdekk som både er åtte og ti år gamle, med et mønster som fortsatt er godt over minstekravet på 3 millimeter. Men til tross for et godt mønster kan dekkene være nærmest ubrukelige, har dekkekspert Jukka Antila tidligere forklart overfor DinSide.

Sjekk koden

På dekkene finner du en firesifret kode. Der står det hvilken uke og hvilket år dekket ble produsert.

På vintertid, fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, er det krav om å ha minimum tre millimeter mønsterdybde. Hvor lenge kravet gjelder vil variere derfor noe hvert år, alt etter som når påsken er det året.

AVSLØRER: Denne koden viser at dekket ble produsert i uke 15 i 2017. Foto: skjermdump fra video
AVSLØRER: Denne koden viser at dekket ble produsert i uke 15 i 2017. Foto: skjermdump fra video Vis mer

For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum tre millimeter mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer