Drivstoffpris

Slår diesel-alarm

Lave lagre både i Europa og USA.

DYRT: Dansk drivstoff-topp tror på høye dieselpriser til vinteren. Foto: Shutterstock/NTB
DYRT: Dansk drivstoff-topp tror på høye dieselpriser til vinteren. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina har ført til en at en rekke produkter har blitt dyrere, også drivstoffprisen. Nå slås det alarm om enda høyere priser til vinteren.

Stramt

- Når man ser på lagrene både i Europa og i USA, ligger bensinlagrene litt 5 prosent under samme tid i fjor. Når vi snakker om diesel er den 20 prosent lavere på begge kontinenter, så det er med på å presse prisen, sier innkjøpsdirektør i bensinkjeden OK til Danmarks Radio.

- Det er en situasjon hvor oljeforsyningen er under press. Vi ser et ekstremt stramt dieselmarked, så det blir kamp om diesel i vinter, det er jeg helt sikker på, fortsetter hun.

Hun påpeker at det er tilbud og etterspørsel som påvirker prisen, og mener man må få ned etterspørselen kraftig, dersom man vil unngå prisstigning.

Prispress

- Russland er en stor leverandør ikke bare av råolje og gass, men også av oljeprodukter som diesel, til EU. Lavere produksjon og eksport av råolje og diesel har gitt et press opp på prisene på både råolje og diesel. Redusert eksport av diesel fra Russland har gitt lavere lagre enn vanlig. I tillegg har høye gasspriser gjort at forbruket av diesel og dieselaggregater til å produsere elektrisitet har vært høyere.

Det forklarer sjefanalytiker Thina Saltvedt i en e-post til DinSide.

Hun forteller at prisen på diesel til vinteren er avhengig av oljeprisen, tilgangen på diesel i det europeiske markedet (import fra andre aktører for å dekke lavere import fra Russland og produksjonen i EU), temperaturene i EU, prisen på gass/andre energikilder, samt økonomisk vekst.

- Diesel brukes til personbiler, lastebiler, varebiler, traktorer, mindre skip og ferjer, så farten i økonomien har en stor påvirkning på behovet for transport og dermed etterspørselen etter diesel. Dessuten vil en eventuell opptrapping av krigen i Ukraina vil kunne påvirke risikopremien; altså hvor mye ekstra du er villig til å betale for tilgangen på olje, gass, diesel et cetera, som følge av økt redsel for at det skal bli mindre tilgjengelighet av olje, gass, diesel på grunn av de politiske konfliktene.

Hun vil ikke spekulere konkret på prisen, men påpeker at man med lave lagre i inngangen til vinteren, og med økende politisk uro, er en risiko for at prisene kan øke.

- Men med så stor politisk påvirkning på energimarkedene i Europa som det er for øyeblikket er det vanskelig å si noe om utviklingen veldig langt fram i tid, eller fra dag til dag.

Kan bli billigere

Samtidig åpnes det for at det kan bli billigere drivstoff i Sverige.

EU-kommisjonen foreslår å gi Sverige mulighet til å midlertidig fjerne skatten på bensin og diesel. Det meldte nyhetsbyrået TT i helga, ifølge NTB.

Det er snakk om en periode på minst tre måneder der Sverige kan få slippe energiskatt, går det fram av et dokument sendt fra EU-kommisjonen til EUs ministerråd, som nyhetsbyrået har fått tilgang til.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

TT skriver videre at det ventes en beslutning fra ministerrådet, der representanter fra unionens 27 medlemsland sitter, innen kort tid.

Om de får tilbudet og den nye høyreregjeringen, som kom med valgløfter om lavere priser, sier ja, vil skatten på bensin angivelig kunne minkes med mer enn tre svenske kroner per liter medregnet moms, og med mer enn én krone literen for diesel.

Bakteppet er at Riksdagen i vår diskuterte å både midlertidig og permanent senke energiskatten på bensin og diesel. Regjeringen fikk da i oppdrag å be om svar fra EU på om de får oppheve energiskatten.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer