Slik beskytter du bilen mot tyveri og innbrudd

Antall innbrudd i bil har økt kraftig utover 90-tallet, mens det kun er registrert en svak økning på tyveri av bil. I løpet av første kvartal i år ser man endog en svak nedgang i antall biltyveri -- men at tyvene til gjengjeld foretrekker å stjele stadig dyrere biler. Og når sommeren nå er kommet, lønner det seg å være litt ekstra på vakt; sommeren er typisk den årstiden hvor de fleste biltyveriene skjer.

Slik beskytter du bilen mot tyveri og innbrudd
Publisert

Grunnen til økningen av biltyverier om sommeren er at det er ferietid, og at mange tar med seg bilen på tur, gjerne ut av Norge.- Sannsynligheten er større for å få bilen stjålet på ferie i utlandet, enn her hjemme i Norge, sier informasjonssjef i Norges Forsikringsforbund, Stein Haakonsen. Sannsynligheten for å bli frastjålet bilen øker typisk også jo lengre øst i Europa du kjører. Det tyske automobil-forbundet ADAC har nylig gått ut med en sterk advarsel til bilister som skal på reise i Polen; her har biltyveri og innbrudd økt kraftig den siste tiden, og tyveribandene har blitt stadig mer brutale. ADAC råder derfor alle til, så langt der er mulig, å ikke stanse på åpne, rette strekninger -- og til å holde dørene låst under kjøring i tilfelle banden skulle slå til når du har stanset for rødt lys.

70 innbrudd om dagen

Heldigvis er ikke tilstandene blitt så ille her til lands ennå, men antall tyverier øker stadig. Tall fra Norsk Forsikringsforbund (NFF) viser at mer enn 40 biler blir stjålet i Norge hver dag, og at det blir begått innbrudd i mer enn 70 biler om dagen. I fjor ble det stjålet 15.751 biler, og det ble meldt om innbrudd i 26.249 biler. Totalt i Europa blir det stjålet omtrent 2 millioner biler hvert år, og tallet for USA er 1,6 millioner per år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.