Slik blir Apple-fremtiden i bilen din.

Vi har sett på Volvos CarPlay-system.

DAGENS PEK: Ved å trykke på skjermen får du lett tilgang på Apples godsaker.  Foto: ESPEN STENSRUD
DAGENS PEK: Ved å trykke på skjermen får du lett tilgang på Apples godsaker. Foto: ESPEN STENSRUD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Volvos nye konseptbil Concept Estate ble vist fram på Geneve-utstillingen tidligere denne uka, gikk det et gisp gjennom publikum. Det skyldes flere ting.

For det første gjaldt det designen, som står som den kanskje vakreste nyheten på utstillingen. Når så du sist en lekker stasjonsvogn?

Innvendig er ting enda bedre. Interiøret står nemlig som noe av det mest delikate og smakfulle noensinne laget på bilfronten.

Med Apple på laget

Men konseptbilen har også et siste triks på lager. Her får du nemlig Apples iPhone-baserte in-car-teknologi.

DESIGNSMYKKE: Volvos nyeste konsept viser at en stasjonsvogn trenger å være alt annet enn kjedelig.  Foto: ESPEN STENSRUD
DESIGNSMYKKE: Volvos nyeste konsept viser at en stasjonsvogn trenger å være alt annet enn kjedelig. Foto: ESPEN STENSRUD Vis mer


At Apple nå dukker opp med løsninger for bilen har vi i grunnen ventet på lenge. En tid ble det også spekulert i om selskapet ville gå til det skrittet å starte bilproduksjon selv, og det har også gått rykter om samtaler mellom Apple og Tesla vedrørende et eventuelt oppkjøp. Disse har imidlertid aldri blitt bekreftet.

CarPlay heter systemet som Apple har lansert for å integrere iPhone med dashbordet til biler og sjåførenes kjørevaner.

- Ved å bruke bilens touchscreen kan man spille musikk, lete gjennom kart og svare på telefonsamtaler med minimal distraksjon, sier Apple.

Kan også styre ekstrafunksjoner

Men systemet gjør mye mer. I tillegg til de rene telefonoppgavene kan man også justere det meste som har med bilen å gjøre. Ikke bare oppgaver som justering av temperatur, men også aktivering av bilens sikkerhetssystemer og ekstrautstyr.

ENKEL I BRUK: Symbolene er godt kjent fra de du kjenner på iPhonen din. Foto: ESPEN STENSRUD
ENKEL I BRUK: Symbolene er godt kjent fra de du kjenner på iPhonen din. Foto: ESPEN STENSRUD Vis mer


Dette er altså en god del mer enn iPhone-integreringen i Mercedes vi kunne fortelle om for to år siden.

Ifølge Apple vil seks bilmerker komme med systemet i 2014: Ferrari, Mercedes- Benz, Hyundai, Honda, Jaguar og Volvo. For Volvos del vil CarPlay være tilgjengelig i den nye XC90 som får sin premiere på Paris-utstillingen til høsten.

Norge står imidlertid ikke på Apples liste over landene som «snart» får Carplay, muligens fordi talenavigeringssystemet Siri ikke støtter norsk språk.

Les også: Volvo Sensus - bilen med eget nettbrett med Spotify.

Concept Estate er kun et konsept

Concept Estate er siste bil ut i en serie av tre konseptbiler, som skal vise veien til Volvos kommende designspråk.

Det er likevel verdt å håpe på at Concept Estate er noe Volvo vil smi videre på. At flere produsenter kaster seg på kjøret med CarPlay er vi ikke det minste i tvil om.


Systemet forklart av en representant fra Volvo:



Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer