Rust på bil

Slik blir du kvitt sveverust

Vi trodde vår forholdsvis nye bil hadde begynt å ruste. Heldigvis skyldtes rustprikkene noe helt annet.

LAKK: Svevestøv i trafikken kan lage små rustflekken i lakken din. Slik blir du kvitt dem! Video: Bjørn Eirik Loftås. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Det var etter en tur i vaskehallen jeg oppdaget de brune prikkene i den hvite lakken på min 2018-modell Kia Soul Electric. Det var minst 50 av dem, fordelt på begge forskjermer og alle fire dørene.

Siden bilen var relativt ny, var jeg overbevist om at rustproblemet måtte skyldes en feil som hadde oppstått under lakkeringsprosessen på fabrikken.

- Ikke garantisak

Jeg tok derfor kontakt med merkeverkstedet for å få utbedret problemet på garantien.

De hadde imidlertid et annet svar enn jeg hadde ventet meg:

- De rustprikkene du har på dørene, er piggstøvpartikler fra svevestøv i trafikken. Det er ikke en garantisak når fremmedpartikler legger seg på bilen, var svaret fra kundebehandleren hos Bertel O. Steen.

Slike svevende metallpartikler kan blant annet komme fra bremseskiver, og de kan treffe lakken med så høy fart at de borrer seg inn i overflaten. Derfor kan de være svært vriene å få bort i en vanlig bilvask.

Anbefalingen fra kundebehandleren var å bruke et rengjøringsmiddel spesielt myntet på metallpartikler, etterfulgt av polering for å minske problemet i fremtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer