Nissan Ariya kommer i 2021

Slik blir nye «Nissan Leaf»

Konseptbilen Nissan Ariya sier mye om hvordan den nye elektriske SUV-en til bestselger-merket blir.

NISSAN ARIYA: Det som fort kan bli Nissans neste elbil, etter bestselgeren Leaf, bil se omtrent ut som dette. Foto: Nissan
NISSAN ARIYA: Det som fort kan bli Nissans neste elbil, etter bestselgeren Leaf, bil se omtrent ut som dette. Foto: Nissan Vis mer
Publisert

- Bilen kommer, la det ikke være noen tvil om det.

Det sier kommunikasjonssjef i Norge for Nissan Nordic, Knut Arne Marcussen, engasjert til Dinside.

Han snakker om konseptbilen Nissan Ariya, som skal bli japanernes nye elektriske crossover-SUV og en mulig bestselger i Norge - hvor Nissan Leaf har vært en kjempesuksess.

Tidenes mest solgte elbiler i Norge

Bilmodell Registrerte
Nissan Leaf61.397
VW e-Golf45.326
BMW i326.430
Tesla Model S20.665
Kia Soul18.619
Tesla Model 316.955

Kilde: Elbilstatistikk

LUFTTRYKK: Hvis lampa for lavt lufttrykk i dekket lyser, kan det være farlig - det fikk Dinside-journalist Øystein B. Fossum erfare. De fabrikkmonterte dekkene på Model 3 har lyddempende skum. Ifølge Tesla Norge har altså dekket ikke blitt reparert tidligere. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Maria Bergrud Fossum Vis mer

Kommer snart

Leaf er den desidert største elbilsuksessen i Norge, hvor de har solgt mer enn 61.000 biler siden lanseringen av første generasjon i 2010. VW e-Golf på andreplass har til sammenligning «bare» solgt 45.000 biler på det norske markedet.

Nå er det knyttet stor spenning til oppfølgeren av Leaf, som importøren håper og tror skal skape ny fart i salget her til lands. Den er lovet til Norge allerede til neste år - altså i 2021.

- Dette er en veldig viktig bil for Nissan totalt sett, men særlig for oss i Norge, bekrefter Marcussen.

Han bekrefter videre at den ferdige bilen blir 90 prosent lik konseptet. Den er bygd på en helt ny elbilplattform (EVP), som blant annet skal bidra til god plassutnyttelse inni. I tillegg loves det «god rekkevidde» og et nytt firehjulstrekk-system (e-4orce)

Litt lenger ned oppsummerer vi litt av det som er kjent om den nye elbilen.

Eksteriør

PEN: Bildene av konseptbilen til Nissan Ariya ser lovende ut. Ferdig produksjonsmodell blir ikke veldig annerledes. Foto: Nissan

- Rålekker

Nissan har lenge reklamert for det norske folk med at de lytter til hva norske elbilkunder mener om bilene, og at tar grep deretter.

Til tross for sin popularitet har ikke Leaf akkurat vært kjent som den vakreste elbilen, selv om andre generasjon tok seg opp. Bildene av Ariya er derimot mer forlokkende.

- Vi har spilt inn konkrete forslag. Senest i 2019 var det flere delegasjoner med ingeniører og utviklere fra Nissan i Norge, hvor de fikk innspill og lærte om elbilmarkedet. Vi er langt framme i volum og er integrert i samfunnet, som er helt unikt globalt, sier kommunikasjonssjefen.

Interiør og detaljer

INTERIØR: Produksjonsversjonen av Nissan Ariya vil beholde mye av det vi har sett på konseptbilen, blant annet et spennende infotainment og god plassutnyttelse. Siden den er bygd som elbil fra bunn blir det ingen midtkonsoll, men armlener i midten. Heldigvis vil rattet ende opp på venstre side i Norge. Foto: Nissan

- Vi tror Ariya er midt i blinken for norske elbilkunder. Den ser også rålekker ut.

- Du har sett den ferdige produksjonsbilen?

- Ja. Den er veldig lik konseptet.

Ny designretning

Ifølge Nissan går Ariya foran med en helt ny designretning for merket. Fronten viser hvordan de elektriske bilene skal se ut, med supertynne LED-lykter, et skjold i grillen som skal beskytte radar og kameraer. Sjefsdesigner for de elektriske Nissan-bilene, Giovanny Arroba, sier de vil presentere strøm som «noe vakkert».

Bilen de foreløpig har vist fram har 21-tommers hjul, noe de innrømmer kun er til designformål. Mest sannsynlig vil de fleste produksjonsmodellene komme med betydelig mindre hjul. Det blir i tilfelle en nedtur, for 21-tommerne kler bilen meget bra.

Bestselgeren

BEGYNNELSEN: Første generasjon Nissan Leaf, har solgt godt siden 2010. Foto: Nissan
BEGYNNELSEN: Første generasjon Nissan Leaf, har solgt godt siden 2010. Foto: Nissan Vis mer
FORTSETTELSEN: Andre generasjon Nissan Leaf, har også solgt godt, siden 2018. Foto: Nissan
FORTSETTELSEN: Andre generasjon Nissan Leaf, har også solgt godt, siden 2018. Foto: Nissan Vis mer
DEN GANG DA: Konseptbilen Nissan Ariya ble første gang vist på bilmessa i Toyko, 23 oktober 2019. Nå er elbilen snart produksjonsklar. Foto: AP Photo/Koji Sasahara
DEN GANG DA: Konseptbilen Nissan Ariya ble første gang vist på bilmessa i Toyko, 23 oktober 2019. Nå er elbilen snart produksjonsklar. Foto: AP Photo/Koji Sasahara Vis mer

Trender

På detaljnivå har japanerne fulgt den siste trenden og stavet Nissan med blokkbostaver på bakluka, framfor å benytte den tradisjonelle logoen. Faktisk har de på konseptet tatt det hele litt lenger med å inngravere det i de horisontale lyktene - stilig, vil mange mene.

Tiden vil vise om Nissan vil bruke ressurser på lyseffekten. Den urbane elsmåbilen Honda e måtte som kjent droppe lys i logoen sin - dog den var på foran på panseret.

Spesifikasjoner - Nissan Ariya

Drivlinje:Elektrisk
Batteri:Ubekreftet (valgfrie størrelser)
Rekkevidde (WLTP):Ubekreftet («lang rekkevidde»)
Drivhjul:Firehjulsdrift (e-4orce)
Lading:Ubekreftet
Ladeluker på begge sider foran
Dimensjoner (l/b/h):4,6/1,92/1,63 m
Akselavstand:2,77 m
Antall sitteplasser:5
Bagasjerom:Ubekreftet (lover god plassutnyttelse)
Hengerfeste:Ubekreftet
Taklast:Ubekreftet
Infotainment:2x 12,3"-skjermer
Pris:Ubekreftet
Konkurrenter:Tesla Model Y, VW ID.4, Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E

Der Nissan imidlertid ikke vil følge trenden er på sidespeilene. Både omtalte Honda e og Norges-bilen Audi e-tron har virtuelle speil med kamera, enten som standard eller tilvalg, for å gi lengre rekkevidde på bilene. Det er teknologi Dinside tidligere har vært skeptisk til. Det er også Giovanny Arroba i Nissan.

- Vi ønsker ikke å lage teknologi som ikke er regulert over hele verden. Jeg har kjørt biler med speilkameraer, og brukervennligheten er ikke så smidig som med et vanlig speil, har han sagt i flere intervjuer den siste tiden.

Så blir det spennende å se hvordan salget av Ariya blir til slutt. Elbilen kommer omtrent samtidig med en rekke konkurrenter, som Tesla Model Y, VW ID.4, Ford Mustang Mach-e og Skoda Enyaq.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer