Slik bruker du startkabler trygt

Startkabler kan redde deg ut av knipa når bilen ikke vil starte. Men gjør det riktig, ellers blir det dyrt.

DOBBELTSJEKK: Dobbeltsjekk før du forsøker å starte bilene. Er kablene plassert feil vil det kunne kortslutte bilenes elektriske anlegg. Foto: NTB SCANPIX/Claudio Bresciani
DOBBELTSJEKK: Dobbeltsjekk før du forsøker å starte bilene. Er kablene plassert feil vil det kunne kortslutte bilenes elektriske anlegg. Foto: NTB SCANPIX/Claudio Bresciani Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er meldt sprengkulde mange steder i landet de neste dagene, noe som kan føre til flate batterier og startproblemer for både gamle og nye biler.

For mange er det ikke mer enn litt hjelp med startkabler som skal til når bilen ikke starter, men pass på at du kobler dem riktig.

Men først - det store spørsmålet:

Er det trygt å bruke startkabler på nye biler?

Dette er det mange som lurer på, og den korte versjonen er at det er trygt dersom du følger framgangsmåten som er beskrevet i denne artikkelen. Mange vil også anbefale deg å kjøpe et startkabelsett med overspenningsvern for å beskytte elektronikken i nye biler.

​-> Hva hvis du bruker en starthjelper?Også når du bruker en starthjelper, for eksempel en slik en, er det viktig at kablene merket pluss og minus festes riktig.

Derfor er det viktig å venne seg til at rød kabel hører til på pluss-siden og at den sorte hører til på minus-siden. Blander du pluss og minus her, kan det nemlig koste deg dyrt.

-> Hva skjer hvis du kobler galt?​Har du koblet pluss og minus feil risikerer du å grille hele det elektriske anlegget i bilen. I såfall risikerer du en verkstedsregning på mange tusen kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer