Coronaviruset

Slik corona-vasker du bilen

Oppfordrer til vask av alt du berører mye når du er ute og kjører: Ratt, girspak, knapper og dørhåndtak.

VASK INTERIØRET: Ha spesielt fokus på å rengjøre steder du tar på ofte, som ratt, girspak, knapper og dørhåndtak ute og inne i bilen, oppfordrer NAF. Foto: Kristin Sørdal
VASK INTERIØRET: Ha spesielt fokus på å rengjøre steder du tar på ofte, som ratt, girspak, knapper og dørhåndtak ute og inne i bilen, oppfordrer NAF. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

En ting er god håndhygiene for å unngå spredning av coronaviruset. Men ifølge ifølge eksperter kan coronaviruset overleve på overflater som plast og metall i opptil tre døgn.

Dermed vil det i tillegg til riktig og hyppig håndvask være vesentlig å rengjøre overflater man ofte berører, som mobilen og dørhåndtak og lysbrytere hjemme.

Nå går Norges Automobil-Forbund (NAF) ut og sier det kan være lurt å gjøre noen tiltak i egen bil for å unngå coronasmitte - og kanskje spesielt dersom du bruker bildelingstjenester eller leier bil:

- Ekstra viktig der flere bruker bilen

- Er det flere som bruker bilen eller du bruker bildelingstjenester, er det ekstra viktig med rengjøring nå, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Dette uttaler NAF med bakgrunn i informasjon som sier at viruset kan overleve på harde flater.

- Derfor er det lurt å ta en grundig vask inne i bilen, sier Sødal, og understreker at noen steder er viktigere å vaske godt, enn andre:

- Det gjelder spesielt ratt, girspak, knapper og dørhåndtak innvendig og utvendig. Rett og slett alt du berører mye når du er ute og kjører.

De oppfordrer til å vaske hendene før du starter vasken, og til å bruke mikrofiberklut, vann og såpe. Og å ikke dyppe kluten i vann underveis - men heller å brette den eller å bytte klut, for å få en ren side å vaske med.

Her kan du se en smart måte å brette kluten på - som faktisk gir deg 16 rene sider på én klut:

BRETTETRIKS: Slik får støvkluten 16 sider! Video: Kristin Sørdal. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Såpe er best

Dette er også helt i tråd med de tipsene vi tidligere har fått av renholdseksperter, når det kommer til vask og renhold hjemme i disse dager med, med fokus på å redusere faren for smitte.

Ifølge eksperter, er såpe det aller beste middelet mot coronaviruset - og det er mye bedre enn Antibac eller sprit. Dette forklares med at såpa løser opp viruset - og også bakterier - slik at de faller fra hverandre og ikke lenger kan smitte videre. Og ifølge ekspertene, gjør såpe dette bedre enn sprit eller etanol.

Både Folkehelseinstituttet og ekspertene Dinside har snakket med, anbefaler vanlig renhold med vanlige rengjøringsmidler. Og ettersom mikrober skal gjøre en god jobb med å rengjøre hjemme hos deg, vil det jo også fungere bra på interiøret i bilen.

Og vi minner om dette rådet, som også kan ha andre gevinster enn kun som et smitteverntiltak, med at du uten jakke får strammet etter beltet bedre:

Ta av deg jakka og eventuelt hansker som du har brukt på butikken eller andre steder, før du setter deg i bilen, dersom du har kommet i kontakt med andre. Dette for å unngå å ta med deg smitten inn i bilen og videre hjem.

- Antibac kan ødelegge interiøret

Dersom du skulle falle for fristelsen å bruke antibac eller spritprodukter på interiøret i bilen, skal du vite at dette ikke er lurt: Ifølge NAF, kan antibac eller andre spritprodukter ødelegge interiøret.

Og for rengjøring av informasjonsskjermer i bilen kan du bruke spesialservietter som du ellers ville brukt på mobilen eller berøringsskjermer. Eller rett og slett en fuktig mikrofiberklut. Men sjekk om det kan stå eventuelle forbehold mot bruk av desinfiserende servietter - eller andre vasketips - i bilens bruksanvisning.

NAF oppfordrer også til å bruke engangshansker ved lading eller fylling av bilen på bensinstasjoner og å bruke antibac når du har vært ute eller på butikken - før du åpner bildøren.

- Vask også av bilnøkkelen med antibac eller lignende før du henger den i nøkkelskapet hjemme, oppfordrer NAF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer