Slik dør nordmenn i trafikken

Statens Vegvesen har analysert flere hundre dødsulykker på norske veier. Vi ser nærmere på etatens konklusjoner.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss er klar over at høy hastighet, alkohol og narkotika medvirker til dødsulykker på veiene. Men hvor stor andel av ulykkene med dødlig utgang har egentlig sin bakgrunn i disse faktorene? Og hvor stor betydning har andre faktorer, som trøtthet, sykdom, dårlige bremser, vanskelige føreforhold og manglende sikring av last?

Statens Vegvesen Vegdirektoratet har lett etter svarene på disse og en rekke andre spørsmål knyttet til fatale ulykker. I går la etaten frem sin ferskeste ulykkesanalyse, basert på norske dødsulykker fra 2005, 2006 og 2007. Samtidig presenterte etaten foreløpig status for 2008, noe vi skal komme tilbake til.

Høy fart annenhver gang

Vi velger i første omgang å fokusere på 2007, da 233 personer omkom i 209 dødsulykker (1,1 person per ulykke). Ifølge Vegdirektoratet var høy fart en medvirkende årsak til mer enn halvparten av ulykkene (108 ulykker, 52 prosent). I 43 av disse ulykkene (21 prosent av alle dødsulykker) har minst ett kjøretøy kjørt så raskt at hastigheten kvalifiserer til førerkortbeslag.

"Manglende førerdyktighet"

Vegvesenets analyse underbygger altså ordtaket "fart dreper". Det som kanskje er mer overraskende, er at samme etat hevder at "manglende førerdyktighet" var en medvirkende faktor i hele to av tre ulykker (137 ulykker, 66 prosent). I området som av Vegvesenet definerer som "Region Sør", hevdes det at denne faktoren var en medvirkende årsak i hele 95 prosent av ulykkene. Manglende førerdyktighet defineres av Vegvesenet som "liten erfaring og kunnskap som innebærer feilvurderinger og/eller uansvarlig adferd".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer