Ukens Veteran: Citroën DS

Slik endret den bilhistorien

Mer enn 60 år etter lansering ser Citröen DS fortsatt ut som om den er på besøk fra en annen planet.

TIDENES VAKRESTE? Fra venstre: DS Pallas, DS Safari, DS19, DS Décapotable. Foto: Tony Baker
TIDENES VAKRESTE? Fra venstre: DS Pallas, DS Safari, DS19, DS Décapotable. Foto: Tony Baker Vis mer
Publisert

«Perfeksjonisme», «modernistisk» og som «rett fra himmelen». Det var ikke mangel på begeistring over Citroën DS da den ble lansert i 1957

«Det første skikkelige brekket fra tradisjonelt design», beskrev Motor Trend om sitt første møte med Citröen DS.

Våre fire biler, en tidlig DS19 Berline, en Safari, en Pallas og en Décapotable er nøkkel-eksemplarer av modellens definisjoner. Og alle tiltrekker seg oppmerksomhet på unike måter.

SJOKKERTE: Da DS19 kom i 1955, sjokkerte den en hel bilverden. Løsninger og materialvalg var helt annerledes enn det folk var vant til på den tiden. Foto: Tony Baker
SJOKKERTE: Da DS19 kom i 1955, sjokkerte den en hel bilverden. Løsninger og materialvalg var helt annerledes enn det folk var vant til på den tiden. Foto: Tony Baker Vis mer

Sedan DS19

Først ut var en DS19. Bilen sjokkerte under lanseringen, i 1955. Bortsett fra en 1.911 kubikk rekkefirer under panseret, var det ingenting som fulgte «luksuriøs sedan»-fasiten fra den tiden. Alt var banebrytende; fra blinklys, som var synliggjort for andre bilistene, til glassfibertak for lavere tyngdepunkt – og et interiørdesign som brøt alle regler.

Citroën DS19

Solgt fra-til:1955-1975
Motor:1.911 ccm, R4
Effekt:73 hk/4.500 o/min
Dreimoment:136 Nm/3.000 o/min
Girkasse/drivhjul:4 trinns auto/forhjulstrekk
Fjæring:Hydroneumatic
Bremser:Skiver foran/trommel bak
Vekt:1.170kg
0-100 km/t:22,1 sek
Toppfart:139 km/t
Forbruk:10,2 l/mil

For 60 år siden var det fy-fy å bruke kunstige materialer, men DS var full av dem. Citroën brukte sterke farger og slanke stolper for å skape et moderne interiør, istedenfor den trauste og dystre stilen som var normen på den tiden.

«En magisk skapning som tar deg ti år inn i fremtiden», skrev Autocar. En setning som aldri kunne passet til en engelsk bil fra samme tiår. En Jaguar eller Rover virket til sammenligning like raffinerte som en traktor.

Kjøreegenskapene var heller ikke noe å klage på. Borte var tunge rattutslag, dårlige trommelbremser og kranglete girskifte. Citroën ville at sjåførene skulle oppleve bilen, ikke krangle med den. Med myke seter, et komplisert ventilasjonssystem og myk fjæring øste bilen et komfortnivå langt over det konkurrentene klarte å tilby.

En ubegripelig konstruksjon: Les om 1973 Citroën SM 3.0

STASJONSVOGNA: «Safari» hadde nedfellbare ­klappseter bakerst og knuste konkurrentene på komfort og ­praktisk nytte. Foto: Tony Baker
STASJONSVOGNA: «Safari» hadde nedfellbare ­klappseter bakerst og knuste konkurrentene på komfort og ­praktisk nytte. Foto: Tony Baker Vis mer

DS Safari

Stasjonsvognmodellen «Safari» hadde ryggelys som standard, servostyring så lett at du kunne parkere med lillefinger og bremser som var følsomme, ikke bare av og på. Citroën DS hadde mildt sagt særpreg.

Måten bilens hydromatic-fjæring reiser seg når du starter bilen, gir fortsatt gåsehud. Rattgirskift og ulne kjøreegenskaper var standarden fra andre fabrikanter som Opel og Ford. DS la lista høyt, med et understell som både var komfortabelt, men likevel presist i svingene.

DS19 Safari

Solgt fra-til:1959-1965
Effekt:67-84 hk/4500 o/min
Dreimoment:178-192 Nm/3000 o/min
Girkasse/drivhjul:4 trinns manuell/forhjulstrekk
0-100 km/t:17.8 sek
Toppfart:151 km/t

DS knuste også alle konkurrentene på praktiske nytte. Safari-utgaven hadde «Break»-interiør. Nedfellbare seter, takstativ og dobbelt nummerskilt bak, for å kunne kjøre med bakluka oppe. Interiøret er komfortabelt med utrolig funksjonelle elementer vi regner som standard i dagens biler, men som var helt fremmed for bilverden for 60 år siden.

KOMFORT: Da Pallas var den ultimate direktørbil for over 60 år siden. Foto: Tony Baker
KOMFORT: Da Pallas var den ultimate direktørbil for over 60 år siden. Foto: Tony Baker Vis mer

DS Pallas

Blant DS-entusiaster blir det ofte diskutert hvilken modell som er den ultimate. For mange er det Pallas-utgaven. Med oppgradert «quartz-iodine»-lys, aluminum C-stolper og en større 2.175 kubikk-motor appellerte modellen til direktører, og leverte et frisk alternativ i forhold til trauste tradisjonelle engelske doninger, som Jaguar eller Mercedes.

DS21 Pallas

Solgt fra-til:1965-1966
Motor:2175 ccm
Effekt:110 hk/5500 o/min
Dreimoment:164 Nm/3000 o/min
Girkasse/drivhjul:4 trinns manuel/forhjulstrekk
Vekt:1300 kg
0-100 km/t:15.8 sek
Toppfart:170 km/t
Forbruk:8.5-10,6 l/mil

Interiøret tilbyr det perfekte sted for en sliten direktør som kan synke ned i «stressless»-komfortable skinnseter, for å ta en blund mellom styremøtene.

Motoren i Pallas leverte en mer dynamisk kjøreopplevelse enn forgjengeren Safari. Semi-automat-girkassen krever litt tilvenning, men er en fryd sammenlignet med konkurrentene fra samme tid. Kjøreegenskapene er fortsatt på høyde med mange av dagens biler, og konkurrentene fikk en reel oppvekker på hvordan standarden kunne bli.

FOR ET SMYKKE! Kabriolet-versjonen Décapotable kostet 40.000 kroner, da den var ny. Nå er prisen 
2,5 millioner ... Foto: Tony Baker
FOR ET SMYKKE! Kabriolet-versjonen Décapotable kostet 40.000 kroner, da den var ny. Nå er prisen 2,5 millioner ... Foto: Tony Baker Vis mer

DS Décapotable

Hvis Pallas var rettet mot direktører, sikter Décapotable til filmstjerner. Citroën vurderte seriøst å bygge en kabriolet-versjon selv og nektet å selge en DS til custombygger Henri Chapron. Istedenfor kjøpte Henri i hemmelighet en bil fra en forhandler som ble basisen for hans «La Croisette»-kabriolet.

Bilen ble vist på Paris-utstillingen i 1958 og vakte såpass stor oppmerksomhet at Citroën bestilte et begrenset antall under navnet «Décapotable». Tidlige modeller var basert på sedan-plattformen, og senere ble den bygd på «Safari»-plattformen, frem til produksjonsslutt i 1964.

DS21 Décapotable

Solgt fra-til:1960-’75
0-100:12.7 sek
Toppfart:168 km/t

Chassisene ble sendt til en fabrikk i Levallois, Frankrike, der C-stolpen ble modifisert for å lage plass til taket. B-stolpen ble fjernet og dørene forlenget med ti centimeter. Hvis «vanlig» DS var et brekk fra tradisjonelt design, må kabrioleten å ha virket som om den falt fra himmelen.

Décapotable er rett og slett et mesterverk. Den går inn i en eksklusiv klubb av tidenes biler som har evner til å gjøre sine omgivelser enda vakrere. Chapron-versjonen doblet prisen på en DS. Men en bil som er så vakker og tidløs som denne, kan ikke måles i kroner og øre.

Endret reglene

For virkelig å forstå hvor stort inntrykk DS gjorde på motorverdenen, må man se tilbake på hvordan bilverden var for mannen i gata på denne tiden. Strøm og varmtvann til husene var rikmannskost, togene var damplokomotiver og gatelysene brukte fortsatt gass.

Citroën ga et forsmak på fremtiden. Aldri før hadde en enkel bilmodell redefinert hva en bil skulle og kunne være. Om det var en sedan, Safari, Pallas eller en smellvakker Décapotable, konfronterte DS de tradisjonelle reglene. Og 60 år senere, er effekten fortsatt like sterk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer