Kollisjonstest

Slik endte turen til Ikea

Naf-video viser hvor galt det kan gå dersom du ikke sikrer lasten din.

STOR KRAFT: Ved kollisjon eller kraftig oppbremsing, kan lasten treffe passasjerene med dødelig kraft. Det viser videoen i saken med all tydelighet. (Skjermdump)
STOR KRAFT: Ved kollisjon eller kraftig oppbremsing, kan lasten treffe passasjerene med dødelig kraft. Det viser videoen i saken med all tydelighet. (Skjermdump) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du har vært en tur på Ikea eller har pakket bilen full til sommerferien - dersom du ikke sikrer løse gjenstander, kan det få fatale konsekvenser.

I en video som Naf nylig publiserte, har de utført en kollisjonstest med en bil full av varer fra Ikea. Testen ble utført av Naf i samarbeid med ADAC.

Sannsynligvis dødelig utgang

I videoen kan du se hvordan den usikrede lasten fyker framover i stor fart, ødelegger hodestøtten på førersetet og treffer hodet til testdukken med en kraft som mest sannsynlig ville vært fatal. Siste delen av videoen viser hvordan det hadde gått, dersom lasten var forsvarlig sikret.

Du ser videoen her:

Ifølge Naf vil 145 kilo med usikret last gi en belastning på sju tonn ved en kollisjon i beskjedne 45 kilometer i timen. Sammenstøtet kan sammenlignes med et fritt fall fra en høyde på nesten åtte meter, ifølge Nils Sødal hos Naf.

Lette gjenstander blir tunge

Mange kjører rundt med lette gjenstander liggende i kupeen, spesielt i disse bilferietider - og man tenker kanskje ikke over at disse gjenstandene kan være livsfarlige ved kollisjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer