Kollisjonstest

Slik endte turen til Ikea

Naf-video viser hvor galt det kan gå dersom du ikke sikrer lasten din.

STOR KRAFT: Ved kollisjon eller kraftig oppbremsing, kan lasten treffe passasjerene med dødelig kraft. Det viser videoen i saken med all tydelighet. (Skjermdump)
STOR KRAFT: Ved kollisjon eller kraftig oppbremsing, kan lasten treffe passasjerene med dødelig kraft. Det viser videoen i saken med all tydelighet. (Skjermdump) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du har vært en tur på Ikea eller har pakket bilen full til sommerferien - dersom du ikke sikrer løse gjenstander, kan det få fatale konsekvenser.

I en video som Naf nylig publiserte, har de utført en kollisjonstest med en bil full av varer fra Ikea. Testen ble utført av Naf i samarbeid med ADAC.

Sannsynligvis dødelig utgang

I videoen kan du se hvordan den usikrede lasten fyker framover i stor fart, ødelegger hodestøtten på førersetet og treffer hodet til testdukken med en kraft som mest sannsynlig ville vært fatal. Siste delen av videoen viser hvordan det hadde gått, dersom lasten var forsvarlig sikret.

Du ser videoen her:

Ifølge Naf vil 145 kilo med usikret last gi en belastning på sju tonn ved en kollisjon i beskjedne 45 kilometer i timen. Sammenstøtet kan sammenlignes med et fritt fall fra en høyde på nesten åtte meter, ifølge Nils Sødal hos Naf.

KNUST: Kopper, glass og andre gjenstander ligger klint oppi frontruta etter sammenstøtet. Foto: Naf
KNUST: Kopper, glass og andre gjenstander ligger klint oppi frontruta etter sammenstøtet. Foto: Naf Vis mer

Lette gjenstander blir tunge

Mange kjører rundt med lette gjenstander liggende i kupeen, spesielt i disse bilferietider - og man tenker kanskje ikke over at disse gjenstandene kan være livsfarlige ved kollisjoner.

Selv noe så dagligdags som et løst nettbrett i baksetet, som barna spiller eller ser film på, kan ta liv. Det er store krefter i sving i en kollisjon.

Naf kjenner flere tilfeller der passasjerer har overlevd selve kollisjonen, men blitt drept etter å ha blitt truffet av løse gjenstander i kupeen.

Et nettbrett kan bli et «hammerslag» i seteryggen eller i bakhodet på føreren. Et brett veier under én kilo. Usikret i baksetet vil dette treffe seteryggen foran med en kraft med 24 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Økes farten til 70 vil kraften bli 36 kilo og hele 96 kilo i 100 kilometer i timen, ifølge Statens vegvesen.

Skumle kjøreegenskaper

Det er ikke bare inne i bilen farene lurer. For tungt lastet, og feillastet bil kan forringe bilens kjøreegenskaper dramatisk og utgjøre forskjellen mellom liv og død i en kritisk situasjon, noe senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF vet en del om:

- Det er ikke uten grunn at både møteulykker og utforkjøringer øker sterkt i ferien, advarer han.

- En fullastet bil er helt annerledes å kjøre, når tyngdekraften trer inn, presiserer Sødal.

Slik pakker du riktig

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. Bør sikres med stropper eller bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet.
  • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.
  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøre egenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40–90 kg).

Få også med deg denne videoen:

STRYKKARAKTER: Nissan NP300 Hardbody får null stjerner i GLobal NCAPs kollisjonstest. Video: Global NCAP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer