Slik er reglene for å kjøre med tilhenger

Mange bryter loven uten å vite det selv når de kjører med tilhenger. Det kan skape livsfarlige situasjoner.

SJEKK VOGNKORTET: Før du legger ut på tur med bil og henger er det viktig at vognkortene sjekkes.  Foto: Samfoto
SJEKK VOGNKORTET: Før du legger ut på tur med bil og henger er det viktig at vognkortene sjekkes. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange betyr sommer mer enn ferie og fritid. Det er også prosjektarbeid, flytting eller rydding.

Vi i Dinsides motorredaksjon møter stadig tilhengere og lasteløsninger som garantert ikke er i henhold til lov og sikkerhet.

Har du førerkort klasse B, kan du som hovedregel trekke tilhenger med tillatt totalvekt på maksimalt 750 kilo. Er bilens totalvekt 3.500 kilo, kan totalvekt av bil og tilhenger være maks 4.250 kilo

Det kan også være tillatt å trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, med klasse B. Etter den såkalte «campingvogn-regelen» kan man trekke tilhenger, med tillatt totalvekt over 750 kg, hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt pluss bilens tillatte totalvekt er høyst 3.500 kg.

Trekker man bilens tillatte totalvekt ifra 3.500 kg, finner man tilhengerens maksimum tillatte totalvekt. «Tillatt totalvekt» finner du i vognkortene til bilen og tilhengeren.

Om summen av bilen og hengerens totalvekt blir mer enn 3.500 kilo, må du utvide førerkortet med egen tilhengerprøve. Du vil da få påført bokstav «E», heter det på Statens vegvesens hjemmesider.

Tilleggsregel

Det er dog her, som flere andre steder i veitrafikkloven, andre veier å gå om du skulle ha behov for å trekke tyngre lass.

Ved å gjennomføre et sju timers obligatorisk opplæringskurs, kan du få påført tallkoden «96» på førerkortet.

Den sørger for at du kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo, hvis summen av hengerens totalvekt og bilens totalvekt ikke overstiger 4.250 kilo.

All denne informasjonen kan hentes fra bil og hengers vognkort. Det er viktig å følge bilens henvisninger på hva som er tillatt hengerlast, da tallet kan være mindre enn du tror.

- Det er viktig at du som bilist setter deg inn i de lover og regler som omfatter din kjøring med bil og tilhenger, fortalte Jan Ivar Engebretsen i NAF da vi tidligere omtalte saken.

- Sjekk også bremser, lys, dekk og annet som krever vedlikehold, før du setter i gang. En tilhenger som slenger ut kan i verste fall ta liv i trafikken.

INGEN SIKRING: Slik bør du ikke frakte flyttelasset, om du har planer om å kjøre videre. Sjåføren av denne hengeren ble anmeldt for dårlig sikring, samt ilagt påbud mot videre ferdsel. Foto: Statens Vegvesen
INGEN SIKRING: Slik bør du ikke frakte flyttelasset, om du har planer om å kjøre videre. Sjåføren av denne hengeren ble anmeldt for dårlig sikring, samt ilagt påbud mot videre ferdsel.
Foto: Statens Vegvesen Vis mer

Regelbrudd vil koste

En som er enda mer på veien enn oss, er assisterende Utrykningspoliti (UP)-sjef Roar Skjelbred Larsen. Han har fortalt oss at hans hovedinntrykk er at de fleste bilister forholder seg til fartsgrensene ved bruk av henger, men at de også kommer over eksempler på fartsovertredelser, overlast og feil sikring.

- Hvis du befinner deg på vei med fartsgrense på mer enn 80 kilometer i timen, kan du generelt ikke kjøre fortere enn i 80 når du trekker tilhenger.

PÅ FARTEN: Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen mener de fleste er flinke til å forholde seg til reglene. Foto: UP
PÅ FARTEN: Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen mener de fleste er flinke til å forholde seg til reglene. Foto: UP Vis mer

- Og trekker du tilhenger uten bremser, kan du ikke kjøre fortere enn 60 kilometer i timen, hvis tilhengeren har aktuell totalvekt på 300 kilo eller mer, forteller Skjelbred Larsen, og henviser til trafikkreglenes paragraf 13.5.

Kjører du i 100 kilometer i timen, skal du straffes som om fartsgrensen er 60, forutsatt at hengeren er uten brems og aktuell totalvekt er 300 kilo eller mer.

Med overtredelse på 40 kilometer i timen blir forenklet forelegg utelukket. Da kan bot og inndragelse av førerkortet raskt bli resultat.

I 2018 ble det nye satser for forelegg. Reglene for prikker på fører-kortet kan du se mer om her.

- Etter tapsforskriftens paragraf 2-3 bedømmes overskridelse av disse fartsgrensene i utgangspunktet som om den alminnelige fartsgrensen på stedet var lik den særlige grensen. Ved utmålingen av tapslengden skal det i særlig grad tas hensyn til forholdene på stedet og forseelsens farlighet, utdyper Skjelbred Larsen og tipser samtidig om Vegvesenets tilhenger-kalkulator som et godt hjelpemiddel.

Har du mistet førerkortet, kan du nå bestille nytt på internett.

Videoen er hentet fra UP 131, som 10. juni 2000 kjørte nordover på gamle E6 i Østfold. Ulykken skjedde rett nord for Sarpsborg, da en personbil fikk sleng på hengeren og kom over i motgående kjørefelt. Dette er én av få alvorlige ulykker hvor UP har film av selve ulykken. Flere personer ble hard skadet, men ingen omkom, skriver UP på sine Facebooksider.

Artikkelen ble første gang publisert i 2016, men er oppdatert slik at informasjonen er riktig i henhold til gjeldende regler i 2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer