Fem rekkevidde-triks som virker

Slik får du lang rekkevidde i kulda

Når kvikksølvet kryper under null, blir rekkevidden på elbilen din kraftig kuttet. Her er fem tips som virker og redder rekkevidden.

TRIKS SOM VIRKER: Batteriet i elbilen trives best i 30 varmegrader. I tillegg er det mye som stjeler strøm fra batteriet i elbilene når temperaturen går under null. Vi gir deg fem rekkeviddetriks som virker. Foto Markus Pentikainen
TRIKS SOM VIRKER: Batteriet i elbilen trives best i 30 varmegrader. I tillegg er det mye som stjeler strøm fra batteriet i elbilene når temperaturen går under null. Vi gir deg fem rekkeviddetriks som virker. Foto Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For alle som går sin første høst og vinter i møte som elbil-eier, vil reduksjonen i rekkevidden kanskje komme som et lite sjokk. Bilen som i sommer klarte 250 kilometer – kanskje 300 på en god dag – begynner nå å varsle deg om tomt batteri allerede når du passerer 150 kilometer.

Ståle Frydenlund er senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk Elbilforening. Han forklarer hvorfor rekkevidden kuttes kraftig når kuldegradene setter inn:

Dette stjeler strøm

– Batteriet i en elbil trives best i temperaturer rundt + 30 grader. Et kaldt batteri presterer dårlig. Da sier det seg selv at en kald, norsk høst- og vinterdag ikke er optimal for å beholde en god rekkevidde. I tillegg til lav temperatur spiller andre forhold inn: Snø og slaps øker rullemotstanden til hjulene. Vinterdekk har normalt også høyere rullemotstand enn sommerdekk.

I tillegg stjeler varmeapparat, varme i setene, varmetråder i rutene bak og foran, varme i rattet og annet moderne utstyr mye strøm, forklarer Frydenlund.

Billigste bil kjørte lengst

Det er forskjell på hvor godt de forskjellige elbilene klarer seg i kulda. I vinter testet Dagbladet og Elbil24.no seks elektriske biler og så blant annet på strømforbruk og rekkevidde i minus ni grader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.