Fem rekkevidde-triks som virker

Slik får du lang rekkevidde i kulda

Når kvikksølvet kryper under null, blir rekkevidden på elbilen din kraftig kuttet. Her er fem tips som virker og redder rekkevidden.

TRIKS SOM VIRKER: Batteriet i elbilen trives best i 30 varmegrader. I tillegg er det mye som stjeler strøm fra batteriet i elbilene når temperaturen går under null. Vi gir deg fem rekkeviddetriks som virker. Foto Markus Pentikainen
TRIKS SOM VIRKER: Batteriet i elbilen trives best i 30 varmegrader. I tillegg er det mye som stjeler strøm fra batteriet i elbilene når temperaturen går under null. Vi gir deg fem rekkeviddetriks som virker. Foto Markus Pentikainen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For alle som går sin første høst og vinter i møte som elbil-eier, vil reduksjonen i rekkevidden kanskje komme som et lite sjokk. Bilen som i sommer klarte 250 kilometer – kanskje 300 på en god dag – begynner nå å varsle deg om tomt batteri allerede når du passerer 150 kilometer.

Ståle Frydenlund er senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk Elbilforening. Han forklarer hvorfor rekkevidden kuttes kraftig når kuldegradene setter inn:

Dette stjeler strøm

– Batteriet i en elbil trives best i temperaturer rundt + 30 grader. Et kaldt batteri presterer dårlig. Da sier det seg selv at en kald, norsk høst- og vinterdag ikke er optimal for å beholde en god rekkevidde. I tillegg til lav temperatur spiller andre forhold inn: Snø og slaps øker rullemotstanden til hjulene. Vinterdekk har normalt også høyere rullemotstand enn sommerdekk.

I tillegg stjeler varmeapparat, varme i setene, varmetråder i rutene bak og foran, varme i rattet og annet moderne utstyr mye strøm, forklarer Frydenlund.

Billigste bil kjørte lengst

Det er forskjell på hvor godt de forskjellige elbilene klarer seg i kulda. I vinter testet Dagbladet og Elbil24.no seks elektriske biler og så blant annet på strømforbruk og rekkevidde i minus ni grader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer