For alle som går sin første høst og vinter i møte som elbil-eier, vil reduksjonen i rekkevidden kanskje komme som et lite sjokk. Bilen som i sommer klarte 250 kilometer – kanskje 300 på en god dag – begynner nå å varsle deg om tomt batteri allerede når du passerer 150 kilometer.

Test: Rekkevidde-sjokk!
Ståle Frydenlund er senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk Elbilforening. Han forklarer hvorfor rekkevidden kuttes kraftig når kuldegradene setter inn:
Dette stjeler strøm
– Batteriet i en elbil trives best i temperaturer rundt + 30 grader. Et kaldt batteri presterer dårlig. Da sier det seg selv at en kald, norsk høst- og vinterdag ikke er optimal for å beholde en god rekkevidde. I tillegg til lav temperatur spiller andre forhold inn: Snø og slaps øker rullemotstanden til hjulene. Vinterdekk har normalt også høyere rullemotstand enn sommerdekk.

I tillegg stjeler varmeapparat, varme i setene, varmetråder i rutene bak og foran, varme i rattet og annet moderne utstyr mye strøm, forklarer Frydenlund.
Billigste bil kjørte lengst
Det er forskjell på hvor godt de forskjellige elbilene klarer seg i kulda. I vinter testet Dagbladet og Elbil24.no seks elektriske biler og så blant annet på strømforbruk og rekkevidde i minus ni grader.
Da slo Hyundai Ioniq alle de andre med god margin. Den hadde et forbruk på 1,7 kWt per kilometer, mens Mercedes EQC brukte 2,8 kWt og Audi e-Tron 2,7 kWt per kilometer.

Nye elbiler kraftig ned i pris
Den lengste rekkevidden var det derimot Kia e-Soul som hadde, selv om den har et mindre batteri enn begge de to luksusbilene. E-Soul klarte 319 kilometer før den gikk tom. Til sammenlikning gikk bilen med det største batteriet, Audi e-Tron, 304 kilometer.
Fem gode tips
Den gode nyheten er at du kan gjøre mye selv for å få lengre rekkevidde når kuldegradene setter inn. Du kommer kanskje ikke opp mot rekkevidden du har en varm sommerdag, men betydelig lenger enn du ellers ville gjort i kulda. Her er fem tips.

1. Dersom du parkerer ute; sørg for å stille inn ladetiden slik at batteriet er ferdig oppladet rett før du skal starte kjøringen. Da er batteriet varmt og du slipper å bruke strøm til å varme det opp. Et kaldt batteri vil heller ikke klare å lagre energien som regenereres når du bremser.

Elbil: Så mye kan du spare i året
2. Start varmeapparatet mens bilen står koplet til lading. Da er rutene isfrie og kupeen varm når du starter kjøringen. Du slipper å bruke varmetråder i vinduene, varmen i setene og så videre. De fleste moderne elbiler har denne muligheten via en app på telefonen, eller ved innstillinger på skjermen i bilen.
3. Benet på gasspedalen utgjør den virkelig store forskjellen når det gjelder strømforbruk. En myk kjørestil kan spare minst 10 prosent strøm.

4. Sjekk lufttrykket i dekkene. I kaldt vær synker trykket i dekkene og rullemotstanden øker. I tillegg bør du velge dekk med lavest mulig rullemotstand. I Dagbladets nye vinterdekktest hadde Nokians piggfrie dekk den laveste rullemotstanden, mens det piggfrie dekket til Linglong brukte 5,3 prosent mer drivstoff = strøm.
5. Senk hastigheten med noen kilometer i timen. Høy hastighet sluker rekkevidde på grunn av økt luft- og rullemotstand. Motstanden kan dobles når du øker hastigheten fra 70 til 100 km/t, viser tester som Continental har gjennomført.