Slik får du sommerdekkene til å leve lenger

Spar tusenlapper på disse enkle tipsene.

SKUMMEL VÅR: Vannplaning er enhver bilists mareritt. Med nye sommerdekk kan du kjøre tryggere når regnet har lagt seg på vinterslitt asfalt.  Foto: NOKIAN
SKUMMEL VÅR: Vannplaning er enhver bilists mareritt. Med nye sommerdekk kan du kjøre tryggere når regnet har lagt seg på vinterslitt asfalt. Foto: NOKIAN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med noen enkle grep kan du forlenge levetiden på sommerdekkene dine betydelig - og samtidig spare mye penger. Dessuten kjører du sikrere, mer komfortabelt og mer miljøvennlig. En ekstra bonus er redusert drivstofforbruk.

Grove asfaltveier og til dels kraftig varierende temperaturer fra tidlig vår til varm sommer og sen høst stiller sine spesielle krav til gode sommerdekk. Derfor er det fornuftig å velge dekk som er utviklet for nettopp nordiske sommerforhold.De fleste nyere bilmodeller i dag har store lavprofildekk, noe som betyr at et sett med nye dekk fort kan koste dyrt. Derfor er det viktig at dekkene har best mulig levetid og at du tar forholdsregler for å kunne spare tusenlapper.

LES OGSÅ: Overraskelse i dekk-test

Forskjell på liv og død

Sikkerheten kommer alltid i første rekke. Og derfor skal du aldri kjøre med piggfrie vinterdekk på sommerføre.

Det mest grunnleggende å sjekke er dekkslitasjen. Det må gjøres regelmessig. For når mønsterdybden er mindre enn fire millimeter, gir ikke lenger dekket fullgod beskyttelse mot vannplaning.

Tester viser at en bil som har dekk med 1,6 millimeter mønsterdybde – som er lovens minimumskrav – begynner å vannplane i en sving ved en hastighet på 76 km/t. En bil med nye dekk får først vannplaning ved 96 km/t (med cirka fem millimeter vann på kjørebanen).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer