Slik ferdes du best på europeiske motorveier

Feriedrømmen din er kanskje å suse nedover Mellom-Europas rake motorveier, stirre ut på landskap av drueranker eller høye Alpe-fjell? I det fjerne venter et varmt, blått Middelhav med lange sandstrender, og det eneste som skiller dere ad er – noen tusen kilometer med motorvei… Hva kan da vel gå galt?

Slik ferdes du best på europeiske motorveier
Publisert

Å kjøre bil på motorveiene i Europa – autobahn i Tyskland, autostrada’en i Italia, osv. – er noe annerledes enn å ferdes på norske motorveier. Dette gjelder å ta spesielle hensyn til bilen, deg som er sjåfør og til andre trafikanter, slik at du får en sikker og hyggelig tur nedover kontinentet.

Viktige kjøreregler

Selv om du har kjørt mye bil tidligere, er det litt annerledes å ferdes på autobahn og andre motorveier i Europa hvor hastighetene er særdeles høye. Her skjer ting så mye, mye raskere enn det vi er vant til hjemmefra. For å holde konstant oversikt i trafikkbildet samt å følge veletablerte kjøreregler, bør du merke deg disse reglene:

Kjør alltid i høyre fil – eventuelt i den filen lengst mot høyre som holder din hastighet. Venstre fil er kun for forbikjøringer, som bør skje så raskt som mulig. (Pass også opp for bilister som ikke overholder dette, når du selv kjører i høy hastighet i venstre fil).

Det er forbudt å kjøre forbi biler på deres høyre side.

Se alltid langt fremover, gjerne tre-fire-fem biler foran deg. Da følger du godt med på hva som skjer i trafikken og får et tidlig varsel om endringer i hastighet, osv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.