Parkeringsplasser

Slik finner du beste p-plass

Nå har forskere funnet ut hvor du bør parkere, når du er på kjøpesenteret.

HVOR SKAL DU PARKERE: Amerikanske forskere har sett på hva som er beste taktikk, på leting etter parkeringsplass; ydmyk, forsvarlig eller optimistik?Vis merVis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er en problemstilling alle med bil kommer borti fra tid til annen, når parkeringsplassen er full;

  • hvor i alle dager skal jeg finne parkering til bilen min?
  • Hvor lønner det seg at jeg leter etter plass?
  • Hvilken taktisk tilnærming er smartest?

Forskere fra Boston University og Santa Fe Institute har nå brukt matematiske formler til å regne ut svaret for oss. Bare følg med.

LETE ELLER TA FØRSTE OG BESTE? Det er flere måter å gå fram på, for å finne en parkeringsplass. Foto: NTB Scanpix
LETE ELLER TA FØRSTE OG BESTE? Det er flere måter å gå fram på, for å finne en parkeringsplass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tre «personligheter»

Målet for undersøkelsen er å nå den optimale balansen mellom en tilstrekkelig bra parkeringsplass nær inngangen på et populært sted (feks. kjøpesenteret, idrettsarenaen eller kunstgalleriet) og tiden det tar å lete etter en enda bedre plass.

Amerikanerne har tatt utgangspunkt i tre forskjellige personligheter - eller taktikker i en parkeringssituasjon:

a) Den ydmyke
b) Den forsvarlige
c) Den optimistiske

Den ydmyke sjåføren tar den første og beste ledige plassen han eller hun kommer over - samme hvor langt det er fra inngangen, og selv om det finnes ledige plasser enda lenger nærmere. Denne personen har ingen problemer med å gå et stykke til inngangen, for å unngå stresset som kunne ha oppstått enda nærmere inngangen.

Den forsvarlige sjåføren er en mellomting. Han eller hun tar ikke den første og beste plassen, uten å ha forsøkt å finne en plass litt lenger framme.

Den optimistiske sjåføren kjører rett til inngangen. Er det ikke plass der, sirkulerer vedkommende tilbake for å finne den beste ledige plassen.

TRE «PERSONLIGHETER»: Illustrasjonen viser de forskjellige parkeringsstrategiene for samme situasjon ved parkeringsplassen, med målet (inngangen) til venstre: (a) ydmyk, (b) forsvarlig og (c) optimistisk. Den røde firkanten viser den nylig parkerte bilen. Kilde: Iopscience
TRE «PERSONLIGHETER»: Illustrasjonen viser de forskjellige parkeringsstrategiene for samme situasjon ved parkeringsplassen, med målet (inngangen) til venstre: (a) ydmyk, (b) forsvarlig og (c) optimistisk. Den røde firkanten viser den nylig parkerte bilen. Kilde: Iopscience Vis mer

Ikke 100%

For enkelhets skyld har de amerikanske forskerne lagt til grunn at parkeringsplassen kun består av én lang linje plasser - ikke flere linjer, som er vanlig på for eksempel kjøpesenteret - så virkeligheten kan være noe annerledes. De har laget flere avanserte regnestykker for å komme fram til ett svar. Samtidig understreker de imidlertid at det er flere måter å komme fram til en fasit.

HVOR ER BESTE PARKERING? Amerikanske forskere har sett nærmere på om det lønner seg å lete etter den beste parkeringen eller ta en parkering langt unna inngangen, når man for eksempel er på svenskehandel, som her ved Norby Köpcenter, nær Svinesund. Foto: NTB Scanpix
HVOR ER BESTE PARKERING? Amerikanske forskere har sett nærmere på om det lønner seg å lete etter den beste parkeringen eller ta en parkering langt unna inngangen, når man for eksempel er på svenskehandel, som her ved Norby Köpcenter, nær Svinesund. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Om man skal være helt realistisk er hver parkeringssituasjon unik, men da mister man muligheten til å forklare alt, forklarer Sidney Redner ved Santa Fe Institute.

For eksempel må man også huske på det psykologiske aspektet i denne problemstillingen - som «hvordan vil en optimistisk sjåfør takle å se flere ledige plasser nærmere målet, etter å ha parkert et stykke unna»?

Uansett, forskningen gir likevel en indikasjon på hvilken strategi som lønner seg, samtidig som du kan gjøre deg opp en tanke om hvilken «parkeringstype» du er selv.

Konklusjon

Konklusjonen i denne forskningen er at den ydmyke sjåføren har den minst praktiske strategien - spesielt når man har mye å laste eller har langt å gå. Dessuten er det «mange gode parkeringsplasser som ikke fylles, siden de fleste bilene parkerer langt fra målet», heter det.

HVA ER BEST? Illustrasjonen viser «prisen» for å parkere for (a) en forsvarlig og (b) en optimistisk sjåfør, hvor ledige plasser (øverste linje) og full parkeringsplass (nedeste linje). Illustrasjon: Iopscience
HVA ER BEST? Illustrasjonen viser «prisen» for å parkere for (a) en forsvarlig og (b) en optimistisk sjåfør, hvor ledige plasser (øverste linje) og full parkeringsplass (nedeste linje). Illustrasjon: Iopscience Vis mer

Dermed står det mellom den forsvarlige og den optimistiske, hvorav den siste sløser mye tid på å rygge og/eller lete. Om ikke den forsvarlige finner seg parkeringen aller nærmest inngangen, får han eller hun stort sett en god plass uten å måtte sløse tid på leting, konkluderer amerikanerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer