Irriterende og farlig

Slik fjerner du isen på innsiden

Is på bilvinduene er både irriterende og hindrer sikten. På utsiden fjerner du den best med en skrape, men hva gjør du for å bli kvitt isen på innsiden av ruta en gang for alle?

ENKELT OG GRATS: Tipsene som fjerner fuktigheten i kupeen og dermed isen fra innsiden av rutene, er både enkle og ikke minst gratis. Foto: Rune Korsvoll
ENKELT OG GRATS: Tipsene som fjerner fuktigheten i kupeen og dermed isen fra innsiden av rutene, er både enkle og ikke minst gratis. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Februar starter slik januar sluttet - med kaldt og fint vintervær over hele landet. Men det gir også ekstra utfordringer med skraping av is for morgentrøtte bilister. Noen har det ekstra ille, fordi det danner seg is på innsiden av bilvinduene. Du skraper den vekk, men neste gang du skal ut å kjøre er det like ille.

Snø og fuktighet

Årsaken til at det danner seg is på innsiden av bilvinduene er at det har samlet seg fuktighet i kupeen. Når du går inn i bilen drar du med deg snø på skoene, som smelter og avgir vanndamp. På vintertid er det i tillegg så som så med utlufting. Vi vil gjerne stenge varmluften inne så godt det lar seg gjøre.

Noen er så heldige å ha en bil med oppvarmet frontrute. Det kan være en god hjelp, men fjerner ikke fuktigheten og løser ikke problemet med is på innsiden.

GAMMELT, GODT TRIKS: Avispapir under mattene tar til seg fuktighet fra snøen eller vannet som vi drar inn i bilen. Foto: Rune Korsvoll
GAMMELT, GODT TRIKS: Avispapir under mattene tar til seg fuktighet fra snøen eller vannet som vi drar inn i bilen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Gode råd er gratis

Her er noen gode råd for å bli kvitt fuktigheten og isen for godt.

Sørg først og fremst for å banke snøen av skoene når du setter deg inn i bilen. Det er ikke sikkert at du får av all snøen, men det hjelper til å forebygge problemet.

Neste gang du skraper vekk isen på innsiden, legger du et håndkle oppå dashbordet slik at du får samlet opp isen som faller ned. Når du tar med deg håndkledet med is ut, fjerner du samtidig mye av årsaken til problemet.

Avis-trikset virker

Den enkleste måten å fjerne resten av fuktigheten på, er å kjøre bilens varmeapparat på fullt en god stund, samtidig som dørene står åpne. Dersom dette ikke er nok, må du gå noen skritt videre.

Mye av fuktigheten befinner seg i mattene på gulvet. Legg et lag med gamle aviser under mattene. Avisene vil trekke til seg fuktigheten. Husk bare å bytte aviser et par-tre ganger etter behov.

HOLD FINGEREN UNNA: Knappen for resirkulering av kupéluften er liten og lett å overse. Når den er trykket inn, dugger rutene etter bare noen få minutter. Foto Rune Korsvoll
HOLD FINGEREN UNNA: Knappen for resirkulering av kupéluften er liten og lett å overse. Når den er trykket inn, dugger rutene etter bare noen få minutter. Foto Rune Korsvoll Vis mer

Klimaanlegg på «Auto»

Dersom bilens klimaanlegg fungerer som det skal, vil det også kunne tørke ut fuktighet fra luften. Kjør anlegget på «Auto», da fungerer dette best.

- Trykker du inn auto-knappen vil klimaanlegget i moderne biler føle at det er i ferd med å danne seg fuktighet i kupeen og reagere i forkant for å fjerne fuktigheten, sier Ondrei Radina, som jobber med utvikling av klimaanlegg hos Skoda.

Hold fingeren unna denne

Hold for all del fingeren unna den lille knappen som gir mulighet til å resirkulere luften i kupeen. Den stenger for den kalde luften fra utsiden av bilen og gir nok litt raskere varme i kupeen. Fuktighet fra passasjerene eller snøen som har smeltet på mattene slipper imidlertid heller ikke ut. Problemet med is øker.

FJERN SKITTEN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll
FJERN SKITTEN: En runde med salmiakkvann gjør innsiden av rutene rene for støv og skitt. Resultatet er god sikt, mindre dugg og ingen problemer med ising. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Vann med salmiakk

Et annet nødvendig tiltak er å sørge for at rutene er rene på innsiden. Her legger det seg alltid et tynt og nesten usynlig lag med støv og skitt som fanger opp fuktighet.

Vask innsiden av vinduene med lunkent vann tilsatt litt salmiakk. Det gjør underverker både for dugg og isdannelse når gradestokken kryper under null. Dessuten bedrer det sikten ut gjennom vinduene mye.

Sjekk bagasjerommet

Enkelte ganger kan is-problemene skyldes at kanalene til utluftingen fra kupeen er blokkert. I mange biler er utluftingen i bagasjerommet på sidene ut mot bakskjermene. Sjekk at ikke bagasje eller andre gjenstander blokkerer luftekanalene.

Med andre ord: Det skal lite til for å fikse problemet med is på innsiden av bilvinduene. Den dårligste løsningen er å gnu vekk isen med hånden. Det etterlater et lag med fett som bare gjør vondt verre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer