Slik fungerer brenselcellen

I teorien er brenselcellen svært ukomplisert. Putt hydrogen på tanken, la hydrogenet reagere med luft og vips - du har en motor som produserer kraft og kun spytter ut vann.

Publisert
Sist oppdatert

I virkelighetens verden er det selvsagt ikke fullt så enkelt. Men fordi vi heldigvis slipper å bære ansvaret for å utvikle en fungerende brenselcelle-motor, så fortsetter vi å surfe litt på overflaten.

Motsatte av elektrolyse

Ved elektrolyse splittes vann - H20 - i sine to bestanddeler; hydrogen og oksygen. I en brenselcelle skjer det motsatte. Med andre ord - hydrogen og oksygen ledes sammen og blir til vann.

Det geniale er at det i samme slengen kan produseres energi. Som for eksempel kan brukes til å motorisere en bil.

Fire hovedbestand-deler

Hvis vi skal våge oss på en litt mer vitenskapelig forklaring, kan vi begynne med å beskrive de fire hovedelementene i en brenselcelle - anoden, membranen, katalysatoren og katoden.

Anoden

Hvis vi tenker oss brenselcellen skjematisk, finner vi i den ene enden en anode (negativ). Hydrogenet føres inn i brenselcellen via anoden og spres på dennes overflate.

Katoden

I den andre enden finner vi en katode (positiv). Luft (oksygen) føres inn i brenselcellen via katoden og spres utover overflaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer