Pussige partnere i bilverdene del II

Slik gikk det da Toyota skulle lage bil til James Bond ...

Man skal vokte seg vel når man velger partner i livet ...

UVANLIG SAMARBEID: Er ikke det en Toyota IQ? Nei vent ... en Aston Martin!?!? Ja takk, begge deler. Aston Martin Cygnet er en ombygd Toyota IQ. Foto: Press
UVANLIG SAMARBEID: Er ikke det en Toyota IQ? Nei vent ... en Aston Martin!?!? Ja takk, begge deler. Aston Martin Cygnet er en ombygd Toyota IQ. Foto: Press Vis mer
Publisert

Det gjelder definitivt også for verdens bilprodusenter. Vi har sett nærmere på de merkeligste samarbeidene mellom alt fra ««muskelsamarbeidet» til Fiat og Lada til en haug av Porsche-samarbeid.

I del én fikk du de 13 første. Her kommer den andre halvparten. Vel bekomme!

13. Sørkoreansk amerikaner

Det er ikke alle Chevyer du bør dra på amcar-treff med. Matiz, for eksempel, er en bitte liten sørkoreansk mikrobil, en Daewoo med Chevrolet-logo. Hva blir det neste? Ssang-Young med Cadillac-logo?

12. Kommunistbilen

Kommunismen var vel utbredt i Italia på 1960-tallet, og kontakten med hammer-og-sigd-landet var god. For å lage en folkets bil fikk russerne tegningene til Fiat 124, hvorpå de laget en helt ny industriby ved Volgas bredder.

Byen ble kalt Togliatti, etter en italiensk kommunistleder, og fabrikken skal ha vært verdens største, med 145 kilometer samlebånd.

Den russiske Fiaten fikk høyere bakkeklaring, tykkere stål og mykere fjæring, for å overleve det russiske bondelandet.

Folkebilen ble lansert på 100-årsdagen for Lenins fødsel. Tidlige modeller hadde også håndsveiv, for å takle flatt batteri i den sibirske vinteren. Mindre kjent er det at Lada også hadde et samarbeid med NSU. Lisensbygde wankelmotorer gjorde bilene langt raskere, og ble satt inn i Ladaene, som gikk til KGB og politiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer