Slik hacker de bilen din

Ny og avansert teknologi skal i utgangspunktet gjøre bilene sikrere, men gjør den egentlig det?

KOM DÅRLIG UT Toyota Prius kom dårlig ut i rapporten de amerikanske hackerne Charlie Miller og Chris Valasek laget om hvilke biler det er lettest å hacke. Men er problemet virkelig så stort? Foto: Toyota
KOM DÅRLIG UT Toyota Prius kom dårlig ut i rapporten de amerikanske hackerne Charlie Miller og Chris Valasek laget om hvilke biler det er lettest å hacke. Men er problemet virkelig så stort? Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste nye biler er utstyrt med meget avansert teknologi. Datamaskiner styrer ikke bare bilens kjørecomputer og elektronikk, men de har også direkte innvirkning på bilens styring, akselerasjon og brems, samt lås, og det er her mye av problemet ligger.

For noen år tilbake ble det veldig populært med "keyless", spesielt blant de litt mer eksklusive merkene. Men nå i senere tid er det også mer og mer vanlig på rimeligere biler.

Keyless er en funksjon som gjør at bilen leser at nøkkelen er i bilen. Enten bare ved å ha den i lommen eller i veska, eller gjennom å stikke den i nøkkelholderen i dashboardet, litt avhengig av hva slags bil du kjører.

Alle disse tekniske innretningene har som mål å gjøre ting sikrere og mer praktisk, men det er ikke alltid tilfellet.

Senest i forrige uke ble den britiske forfatteren Kathy Lette frastjålet sin BMW etter hacking av bilens keyless-system.

Utdypende rapport

Hackerne Charlie Miller og Chris Valasek har spesialisert seg på å hacke moderne biler som er fullstappet av elektronikk.

I uka som gikk presenterte de resultatene sine på hackerkonferansen Black Hat i Las Vegas. Rapporten er på hele 96 sider og kan leses i sin helhet her:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer