Tips:

Slik kan alle kjøre med tilhenger

20 tips for å håndtere og kjøre med tilhenger på bilen.

SLIK KJØRER DU MED TILHENGER: Mange frykter av- og påmontering, sikring, samt rygging med tilhenger. Les videre, så ser du at det ikke er så vanskelig. Foto: Knut Moberg
SLIK KJØRER DU MED TILHENGER: Mange frykter av- og påmontering, sikring, samt rygging med tilhenger. Les videre, så ser du at det ikke er så vanskelig. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommerferien er det mange nordmenn som benytter anledningen til å rydde i hagen, boden og sommerhuset. Bruken av tilhengere øker derfor markant på denne tida.

Samtidig er det mange som føler seg usikre på denne typen kjøring. Derfor gir vi deg her 20 tips til hvordan du enkelt kan få det til selv - bare du tør å prøve.

Her er de fem kategoriene du må håndtere:

  • Montering
  • Lasting
  • Kjøring
  • Rygging
  • Parkering

Spør om hjelp!

Når ferien begynner, er det vanlig å rydde hjemme og kjøre avfallet til miljøstasjonen. For lettest mulig å bli kvitt skrap og avfall, er det mange som bruker tilhengere.

Ifølge utleieselskpaet Freetrailer, går brukerstatistikken betydelig opp om sommeren. Samtidig er det mange som sier de er utrygge på å begi seg ut på veien med tilhenger.

- Hver sommer øker utlånet av tilhengere med rundt 30 prosent. Noen skal bruke en tilhenger for første gang, og vi får mange spørsmål om hvordan de skal festes, lastes og kjøres, har konsernsjef Allan Sønderskov Darré tidligere fortalt til Dinside.

Han mener man må spørre, om man er det minste usikker.

- Det er bra at mange spør om råd. Det finnes flere triks som kan være til hjelp fortsetter Sønderskov Darré.

«Ryggingen er verst»

Det de fleste bekymrer seg for, er om de må rygge med tilhengeren. Ifølge Freetrailer handler de fleste spørsmålene om rygging. Men det handler egentlig bare om å bli vant til at hengeren som rygger svinger i motsatt retning av bilen.

Flere mener at det gjør det lettere å holde i nederste del av rattet og forestille seg at rattet representerer tilhengeren. For å svinge tilhengeren til venstre, vrir du nederste del av rattet til venstre og omvendt.

Blir det likevel feil, er det bare å rette opp og prøve én gang til. Bare sørg for at du har litt ekstra plass og at du helst ikke har det travelt.

Og ja, her har du tipsene:

IKKE SÅ VANSKELIG: Følg våre 20 tips til kobling og kjøring med tilhenger, så får du også det til. Foto: Freetrailer
IKKE SÅ VANSKELIG: Følg våre 20 tips til kobling og kjøring med tilhenger, så får du også det til. Foto: Freetrailer Vis mer

Koble på

1. Løsne håndbremsen og sveiv ned støttehjulet, om du trenger å trille tilhengeren bort til bilens slepekrok.

2. Sveiv opp støttehjulet over trekkroken, deretter senkes tilhengeren automatisk og festes i trekk-kroken.

3. Test alltid om tilhengeren sitter ordentlig, ved å ta tak i undersiden av staget og løfte det opp for å kontrollere at tilhengerfestet og trekk-kroken er ordentlig koblet sammen.

4. Fest sikkerhetsvaieren i bilen, så nær trekk-kroken som mulig.

5. Koble til strømkabelen. Den skal dreies en kvart omdreining, slik at plastlokket ligger horisontalt (gjelder for 13-polet tilhengerkontakt). Det kan være at kontakten bak på bilen din er av annen type enn den som er på tilhengeren, og i så fall trenger du en overgang mellom dem.

6. Sveiv opp og stram støttehjulet fast, slik at det ikke løsner under kjøring.

7. Kontroller at lamper og brems fungerer ved å starte bilen og prøve.

Laste

8. Monter tilhengeren før lasting, for å sjekke at tilhengeren ikke tipper.

9. Plasser lasten slik at vekten er jevnt fordelt, for å unngå ustabilitet. Sentrer lasten over akslingen (over hjulene), hvis den ikke fyller gulvflaten i tilhengeren.

10. Fest lasten med stropper, spesielt de tyngre gjenstandene.

Kjøre

11. Tilpass kjøringen etter lengden og bredden på tilhengeren og vær ekstra oppmerksom i veikryss og svinger.

12. Maksimal hastighet for kjøring med tilhenger med brems er 80 km/t.

13. Vær oppmerksom på spretting ved fartshumper, hull og andre ujevne overflater, og reduser hastigheten.

Rygge

14. Begynn med å plassere bilen og hengeren rett, og husk at rattets bevegelser gir motsatt utslag på tilhengeren sammenlignet med når du rygger med bare bil.

15. Endre grep. I stedet for å holde rattet i ti på tolv-posisjon holder du hendene nederst på rattet i halv seks-posisjon.

16. Forestill deg at rattet representerer tilhengeren og at nederste del av rattet styrer hvilken retning du vil ha tilhengeren i. For å rygge til høyre fører du nederste del av rattet mot høyre og omvendt.

17. Øv deg mye og start forsiktig med små bevegelser for å se hvilken retning tilhengeren beveger seg i.

18. Få hjelp av en venn som kan gi deg overblikk utenfor bilen og som kan veilede deg når du rygger.

Parkere

19. Finn en ledig parkeringsplass og still deg et sted der du har god plass.

20. Om mulig finn to parkeringsplasser etter hverandre og bruk begge.

Bonustips: Vær også klar over at det ikke er alle kombinasjoner av bil, tilhenger og førerkortklasse som er tillatt. Her har Statens Vegvesen en veldig kjekk tilhengerkalkulator der du kan plotte inn bilens og tilhengerens registreringsnumre, samt angi hvilken førerkortklasse du har selv. Så får du svar på hva som er lov og ikke.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert juni 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer