Slik kan bommen skrotes

Nytt testprosjekt i Trondheim.

TAKSAMETER: I Trondheim har de testet ut veiprising som et alternativ til bomstasjoner. Foto: Statens vegvesen
TAKSAMETER: I Trondheim har de testet ut veiprising som et alternativ til bomstasjoner. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en årrekke har det vært snakk om veiprising som et alternativ til bompenger, hvor bilisten betaler for mye den kjører i stedet for hver gang den passerer en bomstasjon.

Med i beregningen er også når på døgnet du kjører, hvor du kjører og hvor mye kjøretøyet forurenser.

Nå er Statens vegvesen ferdig med et forsøk i Trondheim hvor de, sammen med Sintef og Q-Free, har vurdert hvordan veiprising kan fungere og samtidig fått tilbakemelding fra bilistene som har deltatt om hvordan de syns dette virker.

Testes i Trondheim

200 kjøretøy var med i pilotprosjektet i Trondheim, og disse ble utstyrt med et utstyrssett som logget kjøringen, som på mange måter kan minne om et taksameter i en taxi.

Ørjan Tveit, leder veiprisingsprosjektet i Statens vegvesen, forteller til DinSide at teknologi og personvern har vært to av tingene de har sett på under pilotprosjektet.

- Personvern er et viktig tema, og GNSS sporet ble logget og lagret lokalt. Systemet vil ikke sende inn informasjon om hvor du har kjørt eller hvor langt du har kjørt, men vil i stedet regne ut pris for kjøringen og sende inn bare denne, forteller Tveit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer