40 prosent mer effektivt om alle kan fletteregelen:

Slik kjører du RIKTIG i kø

To felt skal bli til ett. Men det er ikke alltid like lett. Og det er få ting som skaper mer sinne og frustrasjon i en kø.

FRUSTRERT: En kø kan gjøre noen og enhver arg bak rattet. Spesielt når du oppfatter at noen sniker. Men kanskje er det du som har gjort feil ved å legge deg inn for tidlig? Det beste er å kjøre helt fram i begge felt, viser forsøk. Foto: SCANPIX
FRUSTRERT: En kø kan gjøre noen og enhver arg bak rattet. Spesielt når du oppfatter at noen sniker. Men kanskje er det du som har gjort feil ved å legge deg inn for tidlig? Det beste er å kjøre helt fram i begge felt, viser forsøk. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så hvordan skal du oppføre deg – og hva er mest effektivt? Vi forsøker å gi deg svaret.

Med veiarbeid og asfaltering følger det gjerne skilt med innsnevring. Og nå i sommer har debatten rast etter at Torbjørn Sølsnæs skrev et leserinnlegg i Dagbladet:

«Det virker som om norske bilister har et lettere panisk forhold til fletting.», skriver han og fortsetter:

«En harmfull samflettingsmoralisme inntreffer hos den som har gjort et dårlig valg og slengt seg over i køfeltet, i stedet for å suse av gårde i rolig tempo i det opprinnelige feltet, for så å bidra til samfletting der det skal skje – der veien går fra to til ett felt. Denne harmen rettes mot alle dem som lar vente med å flette inntil de når flettingsfeltet.»

Sølsnes har selv opplevd en dirrende harme blant norske bilister: Blinking med fjernlyset, hytting med neven, eller – dersom vinduet er åpent: Brøling.

Også regelrett sabotasje: «Ofte prøver pariserne å blokkere muligheten for den bilen som er lengst fremme i flettingen, som den har vikeplikt for. Dette gjennom å kjøre raskere enn den bilen som ligger til venstre. Dette virker tilsynelatende inspirerende for bilen bak også, som gasser på for å tette luka. Og noen velger til og med varianten hvor de legger seg midt mellom de to feltene, bare for å holde trafikken bak seg.», skriver han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer