Slik kjører du trygt

Å ferdes på veiene innebærer dessverre alltid en viss risiko. Her er 10 tips for hvordan du gjør det tryggest mulig.

Foto: Cato Steinsvåg
Foto: Cato Steinsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år omkommer over 200 mennesker på norske veier. Selv om trafikken alltid er et samspill mellom en lang rekke aktører og ulike faktorer, vil det likevel være ting den enkelte kan gjøre for å minimere risikoen for å havne i en alvorlig ulykke.

Vi gir deg her 10 tips til sikker kjøring som den enkelte bilfører kan benytte seg av for å forbedre egen og andres sikkerhet i trafikken. Rekkefølgen på tipsene er ikke i prioritert rekkefølge ettersom det er umulig å sette disse punktene opp mot hverandre.

1. Vær rusfri

Det første punktet høres kanskje selvsagt ut, men dette dreier seg om mer enn å ikke drikke før man kjører. Rus trenger nemlig ikke bare dreie seg om alkohol og ulike narkotiske stoffer, men også enkelte medisiner har en negativ effekt på deg som sjåfør. Slike medisiner er som regel utstyrt med en rød varseltrekant og tilhørende opplysninger.

Direktør i Trygg Trafikk Kari Sandberg advarer mot effekten slike medisiner.

- De må tas som foreskrevet fra lege. Mengden må ikke være for stor.

2. Vær våken

Sørg for at du alltid er skikkelig våken når du kjører. Dersom du kjører langt, bør du legge inn jevnlige pauser slik at du får strekt litt på deg og får litt frisk luft. Pass på å få i deg nok mat og drikke og forsøk å unngå lavt blodsukker. Dersom du likevel skulle bli trøtt, stopp og sov et kvarter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer