Slik klager du på parkeringsboten

Mange mener de ofte får urettmessige parkeringsbøter som følge av ikke synlig billett, feilparkering eller avstand fra overgangsfelt.

UENIG?: Da kan det være det hjelper å klage. Allikevel er det få som får medhold. Foto: NTB scanpix
UENIG?: Da kan det være det hjelper å klage. Allikevel er det få som får medhold. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere har vi blant annet omtalt mannen som fikk bot for manglende synlig billett, men som hadde betalt med app.

I mai kom pressemeldingen fra Ketil Solvik-Olsen som fortalte oss at vi allerede fra 2017 vil få et nytt parkeringstilsyn som skal rydde opp i parkeringsbransjen.

Flest bøter til feilparkeringer

I 2015 ble det bare i Oslo skrevet ut nærmere 62.000 bøter som følge av parkering på forbudte områder.

Til sammenligning ble det parkert cirka 47.500 ganger i eller for nært et veikryss, og 39.000 ganger ble en bøtelagt for parkering uten avgift eller ut over maks parkeringstid, viser tall fra Bymiljøetaten.

Men når nytter det egentlig å klage? Parkeringsklagenemda fikk i fjor inn 4373 klager på landsbasis. Det var 919 flere saker enn i 2014, viser tall fra Parkeringsklagenemda.

Åpenbart er det mange som ikke tar seg bryet, men skulle du føle at boten er blitt plassert på et veldig urettmessig grunnlag, kan du allikevel gå igjennom prosessen.

Når nytter det å klage?

Forbrukerrådet har laget en liste over ting du bør tenke over før du setter denne noe tidkrevende prosessen i gang. Den inneholder blant annet følgende:

 • Du skal få en rimelig frist til å betale parkeringsavgiften. Kontrolløren skal alltid vente minst tre minutter etter at han eller hun har ankommet før han eller hun ilegger den første kontrollavgiften på stedet.
 • Du skal med normal oppmerksomhet kunne forstå hvilke regler som gjelder for parkering ut fra skilting og oppmerking.
 • Parkeringsselskapet skal forsøke å varsle deg før de tauer bort bilen, slik at du gis en sjanse til å flytte den.
 • Parkeringsselskapene har ikke anledning til å holde tilbake bilen inntil parkeirngsboten er betalt.
 • Parkeringsselskapet skal frafalle ilagt kontrollavgift dersom det er særlige grunner til at avgift ikke er betalt, for eksempel at fører har fått et akutt illebefinnende.
 • Allikevel er det også en rekke tilfeller hvor en har troen på å klage, men ifølge Forbrukerrådet bør du la være om du er rammet av et av de følgende eksemplene.

  ÅNEI: Lite er mer irriterende enn å komme tilbake til bilen med en gul lapp på ruta. Ofte er det dog din egen feil. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
  ÅNEI: Lite er mer irriterende enn å komme tilbake til bilen med en gul lapp på ruta. Ofte er det dog din egen feil. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer


  Når nytter det ikke å klage?

 • Ikke synlig billett? Har for eksempel billetten falt ned på gulvet nytter det ikke å dokumentere betalingen i ettertid.
 • Rimelig frist – veksling? Mange tror at alle har tre minutter på seg, men dette varierer noe avhengig av avstanden til automat, førers førlighet og liknende.
 • Skjev parkering eller utenfor oppmerket felt? Her hjelper det faktisk ikke å skylde på resten av rekken heller, om alle har parkert skeivt og utenfor feltene. Da kan du forvente at alle har fått bot.
 • Utløpt billett? Var du kun noen minutter for sein sier du? Nei, du må fortsatt betale boten.

 • Maksimal parkeringstid må overholdes, så det hjelper ikke at du har betalt i to omganger over tre timer, om regelen er at du kun kan stå der i to timer.
 • Fortsatt lyst til å klage?
  533 saker ble i 2015 gitt medhold, eller trukket av selskapene etter klage. Det er 11,2 prosent av klagene som kom inn.

  Om du fortsatt er sikker på at du vil klage på boten, er fremgangsmåten enkel. Du kan velge mellom å klage elektronisk (må benytte Internet Explorer) eller via brev.

  Tre bøtesatser

  Når den nye forskriften i 2017 trer i kraft blir også de øvrige selskapene nødt til å følge tre satte satser.

  Den laveste satsen blir da på 300 kroner og vil for eksempel gjelde dem som ikke trekker billett på gratis parkeringsplasser eller parkerer på en gratisplass som er knyttet til butikk, uten å være kunde.

  Den normale satsen blir på 600 kroner, og vil tre i kraft ved «alminnelige» overtredelser, som om man ikke har betalt for den faktiske parkeringstiden.

  Den høyeste satsen blir på 900 kroner og vil gjelde ved feilparinger på plasser for forflytningshemmede og lignende.

  Har du lest denne kommentaren? Takk til deg, parkeringsvakten, som holder system i alt kaoset.
  Les også: Så mange plasser kan du bruke på parkeringsplassen
  Les også: Fått bot i utlandet? Du slipper ikke unna den selv om du reiser tilbake over grensa

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer