Seks elbil-triks

Slik kommer du lenger i kulda

En elbil som normalt klarer 35 mil, kan gå tom etter 20 i minus ti grader. Kulda kan gi deg et rekkevidde-sjokk, men disse triksene hjelper deg å komme lengre.

TRIKSENE SOM HJELPER: Tipsene som øker rekkevidden i kulda er enkle og noe alle kan bruke. Starter du dagen med et varmt og nyladet batteri, øker det rekkevidden kraftig. Foto: Markus Pentikainen
TRIKSENE SOM HJELPER: Tipsene som øker rekkevidden i kulda er enkle og noe alle kan bruke. Starter du dagen med et varmt og nyladet batteri, øker det rekkevidden kraftig. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Har du kjøpt deg ny eller brukt elbil i det siste, er du kanskje ikke forberedt på hva kulda gjør med rekkevidden på bilen. I skikkelig kaldt vær kan den bli halvert i forhold til de fabrikken oppgir.

I vinter testet vi rekkevidden til seks elbiler i minus 11 grader. Volvo XC40 Recharge, som oppgis til å kunne klare 42 mil, gikk tom allerede etter 26. Volkswagen ID.3, som skal klare 41 mil, gikk tom for strøm etter 25.

Og slik har det vært med alle de 18 elbilene vi har hatt på vintertest de siste årene; rekkevidden kuttes dramatisk i takt med synkende temperatur.

Unngå sjokket

Det er imidlertid et lyspunkt her. Med noen enkle triks som erfarne elbil-eiere allerede benytter seg av, kan du øke rekkevidden i kulda mye.

Ståle Frydenlund er senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk Elbilforening og har kjørt elektrisk bil i mange år. Han forklarer hvorfor rekkevidden synker i kulda:

Trives best i +30

– Batteriet i en elbil trives best i temperaturer rundt + 30 grader. Da sier det seg selv at en kald, norsk vinterdag ikke er optimal for å beholde en god rekkevidde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.