Lukeparkering

Slik lukeparkerer du med bil

Med litt øvelse og denne enkle oppskriften vil du raskt lære å lukeparkere.

ENKLERE ENN DU TROR: Følger du rådene i denne saken, vil du lære å lukeparkere på 1-2-3. Illustrasjon: Youtube/conduitefacile.com
ENKLERE ENN DU TROR: Følger du rådene i denne saken, vil du lære å lukeparkere på 1-2-3. Illustrasjon: Youtube/conduitefacile.com Vis mer
Publisert

Det er mange bilisters store mareritt: Lukeparkering.

Spesielt om du er i den stressende storbyen, når «alle» de enkle parkeringene er opptatt.

Noen sliter i lang tid for å komme seg inn i luka. Andre kjører rett forbi. Samtidig ser de på at andre skli inn i den ledige luka, som en drøm.

Ettersom det er bevist at mannfolk er flinkere til å parkere enn damer, er det trolig sistnevnte gruppe som synes dette er vanskeligst.

Lenger ned i saken kan du se både forklarende video og en kjapp «oppskrift» til hvordan du enkelt lukeparkerer. Til slutt i saken kan du også se video av verdensrekordene for lukeparkering.

Du får det til - med litt øvelse

- Forskning viser at det kan være litt forskjell på hjernen til kvinner og menn, når det kommer til slike situasjoner, men mest av alt tror jeg kvinner er mer forsiktige der menn tar litt større sjanser, sier Per Ove Sercan Husevik til Dinside.

Sercan Husevik er nyvalgt leder i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL). Han mener lukeparkering er mye enklere enn mange tror og forestiller seg.

- Det er først og fremst en treningssak. Mange sier det er vanskelig å lukeparkere, men min opplevelse er at de fleste klarer det med bare litt øvelse, sier han.

Lukeparkering: Stressende

I tillegg til vervet som styreleder i ATL, både driver og jobber Sercan Husevik som kjøreskolelærer ved Sunnhordaland Trafikkopplæring, på Stord.

Trafikklærerens huskeregler

  • Vis tegn til å stoppe, i god tid når du ser luka
  • Bruk krypekjøring
  • Ta deg tid til å observere godt rundt kjøretøyet
  • Pass på fronten av bilen som beveger seg ut i kjørebanen, når du rygger inn i luka
  • Pass på fronten når du «vrir» bilen inn i luka
  • Pass på felgene når du rygger inn mot fortauskanten
  • Midtstill bilen i luka, slik at du ikke blir parkert inne , dersom bilen foran eller bak kjører ut
  • Ta deg tid! Den som rygger har vikeplikt for alle

Gjennom den erfaringen mener han mye av årsaken til folks problemer med lukeparkering, er at parkeringen ofte blir en stressende affære.

- Kanskje er det andre sjåfører som må vente på at du skal bli ferdig med parkeringen. Det som også kan gjøre situasjonen vanskelig er å vurdere om luken er stor nok, forklarer Sercan Husevik.

Han anbefaler å ha plass til minimum halvannen billengde i luka. Skal du kjøre med fronten først bør du ha plass til to og en halv gang bilens lengde - dermed lønner det seg å kjøre med baken først.

- Det blir ikke vanskeligere i seg selv å parkere, om bilen er stor. Behovet for større luker blir imidlertid større. Samtidig kan det bære vanskeligere å bedømme avstand bakover.

PARALELLPARKERING: United Nations Driving Assessment har laget denne videoen som enkelt illustrerer hvordan man lukeparkerer.Vis merVis mer Vis mer

Advarer mot ryggekamera

Ifølge dagens læreplan for førerprøven, klasse B (vanlig førerkort), står det i punkt 2.7, blant annet, definert at eleven skal lære å snu og parkere på ulike måter.

- Dette er nok litt stedsavhengig. I en by utgjør lukeparkering en større del av parkeringsmetoden enn på landsbygda. Men alle elever skal ha kunnskap om ulike former for parkering, forklarer Sercan Husevik.

Lukeparkering

Slik gjør du det

1. Stopp opp parallelt med den bilen du vil rygge inn bak - se til at det er plass til om lag 1,5 av din egen bil i luka

2. Ha cirka én meter avstand i sideretning til bilen ved siden av.

3. Rygg 45 grader inn i luka, inntil fronten av din bil er like bak bakre støtfanger av bilen foran deg.

4. Legg så rattet fullt over til venstre, og rygg rolig inn (slik at bilen retter seg opp inne i luka)

5. Kjør deretter fram og midtstill bilen din i luka.

Trafikklæreren mener dessuten at den moderne teknologien i nyere biler kan være til hinder for at ferske sjåfører lærer seg å kjøre bil. I dag kommer nemlig biler flest med ryggekamera og sensorer overalt. Mange nyere biler parkerer dessuten av seg selv.

- Det vi ser blant våre elever er at bruken av ryggekamera overtar, slik at de slutter å snu seg. Dette er ikke heldig, og mange har faktisk problemer med å tolke bildet og alt av informasjon som «popper» opp på skjermen. Min erfaring er at først må elevene lære å rygge uten hjelpemidler, deretter kan hjelpemidlene supplere og gi den støtten de skal.

Det er uansett mange som synes lukeparkering er vanskelig. Her gir vi deg oppskriften til hvordan du skal få bilen inn i luka.

Til slutt kan du se hvordan stuntmannen Alastair Moffat parkerer når han har dårlig tid ...

KNAPP MARGIN: Alastair Moffat setter verdensrekord, når han lukeparkerer en Fiat 500, med totalt 7,5 centimeters margin.Vis mer Vis mer
FEIL VEI: Alastair Moffat har også satt verdensrekord i lukeparkering fra revers.Vis mer Vis mer

LES OGSÅ:
Slik klager du på parkeringsboten
Dette er de ni mest spennende elbilene vi venter på
Betalte parkering med app - fikk bot for ikke å ha synlig billett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer