Slik overlever vinterdekkene sommeren

Riktig vedlikehold og lagring avgjør.

RIKTIG: Dekk kan godt ligge i stabel, eller henges på veggen, men skal ikke stå. Foto: Colourbox.com
RIKTIG: Dekk kan godt ligge i stabel, eller henges på veggen, men skal ikke stå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hvordan vinterdekkene overlever sommeren best mulig? DinSide gir deg tipsene.

Sjekk DinSide store prissjekk av sommerdekk 2012

Vaskes og sjekkes for skader

Når dekkene er tatt av, skal disse vaskes godt. Man bruker et avfettingsmiddel, og vasker både felgene og dekkoverflatene.

– Spesielt stålfelger har lett for å ruste, men også aluminiumsfelger bør vaskes. Er disse skitne gir det grobunn for at mer smuss og skitt fester seg. Bruk en kost og et avfettingsmiddel, og skrubb felgene godt, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF til DinSide.

Når vinterdekkene er ferdig rengjort, bør man sjekke at dekkene ser ok ut for neste sesong.

– Se etter skader og rifter, og sjekk mønsterdybden. Trenger du nye dekk til vinteren, kan det være lettere å få rabatt på nye dekk nå, råder Engebretsen, som ikke anbefaler å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren.

Dette fordi vinterdekk er laget for å fungere best i minusgrader. I plussgrader, derimot, gir disse mye lengre bremselengde.

– Er det våt asfalt og 20 varmegrader, får man 14,5 meter lengre bremselengde i 50 km/t når man bruker piggfrie vinterdekk fremfor sommerdekk, påpeker Engebretsen.

Dette er årets beste sommerdekk 2012

Skal henge eller ligge

Når vinterdekkene er rengjort, gjelder det å lagre disse riktig over sommeren. Regel nummer én er at dekk ikke skal stå.

– Hvis dekkene står en hel sommer gjør dette noe med gummien, dekkene blir "åttekantete", og ubehagelige å kjøre på, forteller Engebretsen.

Dekkene bør henges på veggen, eller ligge på gulvet, for eksempel stablet oppå hverandre. I tillegg skal de oppbevares på et tørt og mørkt sted.

– Hvis hjulene ligger i sollys vil dette fremskynde aldringsprosessen, gummien blir fortere hard og dette gir dårligere egenskaper, sier Engebretsen.

Slik skifter du hjul

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer