Hvordan pakke bilen trygt

Slik pakker du bagasjen forsvarlig i bilen

Følger du disse rådene, unngår du at bagasjen utgjør en potensiell dødsfelle.

PAKK BILEN FORSVARLIG: Det er mange ting som skal med når en familie drar på ferie, men bruk tid på å sikre at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Mange ulykker får langt mer alvorlige konsekvenser enn de ellers ville ha fått, på grunn av løse gjenstander inne i bilen. Foto: NTB Scanpix
PAKK BILEN FORSVARLIG: Det er mange ting som skal med når en familie drar på ferie, men bruk tid på å sikre at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Mange ulykker får langt mer alvorlige konsekvenser enn de ellers ville ha fått, på grunn av løse gjenstander inne i bilen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skistøvler, nettbrett og andre løse gjenstander kan bli til dødelige prosjektiler ved en bråstopp. Ta deg tid til å sørge for at all bagasje og medbragte gjenstander er forsvarlig sikret før du drar på vinterferie med bilen.

Statens vegvesen, bilistorganisasjoner, bilbergingsselskaper, nødetater, Trygg Trafikk og diverse forsikringsselskaper går ut i samlet flokk og advarer stadig mot uforsvarlig sikring av bagasje i bilen, i forkant av feriene.

Det viser seg nemlig gang på gang, og særlig i forbindelse med ferieavvikling, at usikret bagasje utgjør en vesentlig faktor i forbindelse med dødsfall og skader når det skjer ulykker i trafikken.

Slik pakker du riktig

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. Bør sikres med stropper eller bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet.
  • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.
  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøre egenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40–90 kg).

Dyster statistikk

Tall fra DNB Forsikring viser at mer enn ni av ti barn som blir alvorlig skadd eller dør i bilulykker er feilsikret eller får skader, som følge av løse gjenstander i bilen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer