Slik sikrer du barna i bilen

Mange voksne er usikre på hvilket barnesete til skal kjøpe, og hvordan de skal sikre barna i bilen.

REDDER LIV: Hvordan beltet er festet over barnets kropp kan være avgjørende for konsekvensene ved et eventuelt sammenstøt. Hoftebeltet skal ligge stramt over barnets hofter, og må ikke skli opp på magen. Foto: MORTEN MOUM
REDDER LIV: Hvordan beltet er festet over barnets kropp kan være avgjørende for konsekvensene ved et eventuelt sammenstøt. Hoftebeltet skal ligge stramt over barnets hofter, og må ikke skli opp på magen. Foto: MORTEN MOUM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare lett å vite hvordan man skal sikre barna i bilen. En spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring viser at 6 av 10 synes det er vanskelig å finne riktig barnesete, samt å vite hvordan de skal feste beltet over barnets kropp.

LES OGSÅ: Mange biler har rett og slett ikke plass

36 prosent av de spurte svarer ja på spørsmål om det er vanskelig å finne ut hvilke barnesete som gir størst sikkerhet.

Anbefaler plustest

Som på mange andre områder kan nettet være til hjelp dersom man er usikker på hvilket barnesete man bør velge. 56 prosent av de spurte i Ipsos' undersøkelse svarer at de sjekker tester på nettet for å finne riktig barnesete.

LES OGSÅ: Ny stortest av barneseter - mange faller igjennom

– Når det gjelder tester av barneseter, anbefaler vi den svenske plustesten for barneseter i vektklassene 9–25 kilo. Det er en seriøs og god kvalitetssjekk av hvor sikre setene er, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

Seter som er Plus Test-godkjente er merket med det i butikken. Det finnes naturlig nok mange gode barneseter, og hvilket sete som er best kan variere fra, alt etter hvor god plass man har i baksetet, til barnets preferanser.

Trygg Trafikks viktigste anbefaling er dog å unngå forovervendte seter for barn under fire år.

– Små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt, minimeres den risikoen, sier Henske.

På jakt etter svar

I spørreundersøkelsen svarer 32 prosent at de stoler på kunnskapen til selgerne av barnesikringsutstyr i butikkene, mens 28 prosent søker råd hos venner og kjente. De aller fleste som skal gå til innkjøp av barnesete bruker både internett og andre informasjonskilder.

– 30 prosent svarer at de sjekker med oss i Trygg Trafikk. Særlig gjelder det sikring av de yngste barna, sier Henske.

I mange av butikkene som selger barneseter har de ansatte gjennomgått kurs for hvordan setene skal moneteres, samt hvordan barna skal sikres i setene. Du bør derfor be om opplæring i hvordan du skal montere og bruke setet i butikken der du kjøper sikkerhetsutstyret.

Har du allerede utstyr du er usikker på om du bruker riktig, kan du ta det med i butikken.

– Vi tilbyr alle våre kunder opplæring. Barnesetet trenger ikke å være kjøpt hos oss eller noen av våre butikker. Vi ønsker å gjøre foreldre oppmerksomme på viktigheten av korrekt sikring, sier Hege Lysø, som er daglig leder på Babyshop på Brynsenteret i Oslo.

Livsfarlige feil

Spørreundersøkelsen avdekker også at alt for mange voksne ikke vet hvordan et vanlig bilbelte skal ligge over barnets kropp. 11 prosent av de spurte svarer «under armen», mens 9 prosent svarer «over magen».

Begge deler kan være livsfarlig og føre til alvorlige indre skader, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i forsikringsselskapet If.

Selv når barna blir eldre og store nok til å bruke vanlig trepunktsbelte, er det viktig at voksne sjekker at beltet er festet på riktig måte. Hoftebeltet skal ligge stramt over barnets hofter, og må ikke skli opp på magen.

Vent med å snu setet

Trond Boye Hansen er ambulansesjåfør og har lang erfaring med sikring av barn i bil. Han mener at mange foreldre snur barnesetet for tidlig fordi barna ikke liker å sitte med ryggen mot kjøreretningen.

I dag er det påbudt å feste barn inntil ni kilo bakovervendt, og det anbefales at de sitter sånn frem til de fyller fire år.

40 ÅRS ERFARING: Trond Boye Hansen er ambulansesjåfør og har lang erfaring med sikring av barn i bil. Han mener at mange foreldre snur barnesetet for tidlig, noe som kan være livsfarlig. Foto: MORTEN MOUM
40 ÅRS ERFARING: Trond Boye Hansen er ambulansesjåfør og har lang erfaring med sikring av barn i bil. Han mener at mange foreldre snur barnesetet for tidlig, noe som kan være livsfarlig. Foto: MORTEN MOUM Vis mer


Dersom barnestolen snus for tidlig, kan man risikere at barnet sklir ut av beltene ved et eventuelt sammenstøt, fordi barnet er for lite til til at beltene sitter riktig. Likevel har Hansen forståelse for at det kan være vanskelig å få barna til å sitte bakovervendt etter hvert som de blir eldre.

Selv om han råder alle til vente lengst mulig med å snu setet, kan en beltesamler være en eventuel løsning.

En beltesamler er en anordning som samler beltene foran på barnets bryst og sørger for at de sitter riktig, slik at barnet ikke sklir ut av setet eller får skader på grunn av feilplasserte belter .

5 råd til kjøp av barnesete:

 • Ikke kjøp brukt utstyr som har vært i en kollisjon, eller blir over 8 år gammelt mens det er i bruk.
 • Ta med bilen til butikken og sjekk hvordan forskjellige barneseter passer inn i bilens sete.
 • Barnet bør være med til butikken. Da kan du sjekke at barnet sitter godt i barnesetet når det er plassert i bilen.
 • Skal du handle til barn under fire år, bør du kjøpe et bakovervendt sete.
 • Plus Test-godkjenning er et kvalitetsstempel på barneseter i vektklassene 9-25 kilo.
5 råd til bruk av bilbelte:
 • Et vanlig bilbelte skal ligge over barnets skulder og hoftekam.
 • Beltet skal ikke legges bak barnets rygg eller under armen.
 • Sjekk at beltet er godt strammet.
 • Sjekk at det ikke er tykke klær, tepper eller annet mellom barnets kropp og belte.
 • Pass på at beltet ikke er vridd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer