Slik sikrer du barna i bilen

Ifølge folkehelseinstituttet er bilulykker hovedårsaken til alvorlige skadet blant barn i Norge, og feil sikring av barn i bilen er synderen.

FOR MANGE SATSER PÅ LOGISK SANS: 38 prosent av de spurte i YouGov sin undersøkelse om sikring av barn i bil sier at de brukte logisk sans når de sikrer barna i bilen. Her viser Hege Lysø fra Babyshop en feil mange kan oppleve, at barnets armer er under beltet. Foto: MORTEN MOUM
FOR MANGE SATSER PÅ LOGISK SANS: 38 prosent av de spurte i YouGov sin undersøkelse om sikring av barn i bil sier at de brukte logisk sans når de sikrer barna i bilen. Her viser Hege Lysø fra Babyshop en feil mange kan oppleve, at barnets armer er under beltet. Foto: MORTEN MOUM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside ble med på en demonstrasjon, der småbarnsfamilier i Oslo kunne lære seg hvordan de skal sikre både barn og barnesete på riktig måte.

- Vi ønsker et større fokus på sikring av barn i bil. Undersøkelsen viser at mange foreldre tror de gjør riktig, men feilene de gjør kan få forferdelige konsekvenser. Vi ønsker dermed at at alle småbarnsforeldre lærer seg å sikre barna riktig. Det er så lite som skal til, og det utgjør en så stor forskjell, sier fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Carina Henske til Dinside.

Han var 3-punktsbeltets oppfinner - for 55 år siden

Logisk sans holder ikke

En av undersøkelsene Henske viser til, er utført av YouGov i samarbeid med Trygg Trafikk og Babyshop.

Undersøkelsen hadde 1.000 respondenter, og hele 90 prosent av disse svarer at de føler seg sikre på at barnets bilstol var tilpasset barnets vekt og lengde siste gang de festet et barn i bilen.

Videre spurte undersøkelsen respondentene om hvor de hadde lært å feste barnet i bilen. 38 prosent sier at de brukte logisk sans, altså over en tredjedel.

Kun 28 prosent av respondentene har fått tilstrekkelig veiledning av opplært personell i butikken hvor de kjøpte stolen.

Mange vil tenke at logisk sans er tilstrekkelig for å feste et barnesete i bilen, men dette er ofte kompliserte anordninger, og feil montering kan få katastrofale følger.

Mange er anmeldt for manglende sikring av barn i bil

Tilbyr opplæring

Du bør be om opplæring i hvordan montere og bruke setet i butikken der du kjøper sikkerhetsutstyret. Har du allerede utstyr du er usikker på om du bruker riktig, kan du ta det med i butikken.

– Vi tilbyr alle våre kunder opplæring. Barnesetet trenger ikke å være kjøpt hos oss eller noen av våre butikker. Vi ønsker å gjøre foreldre oppmerksomme på viktigheten av korrekt sikring, sier Hege Lysø, som er daglig leder på Babyshop på Brynsenteret i Oslo.

Slik gikk årets storkontroll

Lang erfaring

Trond Boye Hansen har vært ambulansesjåfør i 40 år og har erfaring fra utrykninger på mange ulykkessteder og gjennom forskningsprosjektet «Barn i bil». Hansen budskap er krystallklart.

- Norske foreldre sparer ikke på kronene når man investerer i barneutstyr, men altfor mange hopper bukk over det viktigste, nemlig å installere utstyret riktig. Uvitenhet og slurv kan fort få fatale følger. Med enkle grep kan vi bidra til at færre barn omkommer eller blir alvorlig skadet på norske veier, sier Hansen.

Barn i bil: De typiske feilene

40 ÅRS ERFARING: Trond Boye Hansen er ambulansesjåfør og har lang erfaring med sikring av barn i bil. Sammen med Carina Henske fra Trygg Trafikk og  Hege Lysø fra Babyshop fremmer han kampanjen "Barn i bil". Foto: MORTEN MOUM
40 ÅRS ERFARING: Trond Boye Hansen er ambulansesjåfør og har lang erfaring med sikring av barn i bil. Sammen med Carina Henske fra Trygg Trafikk og Hege Lysø fra Babyshop fremmer han kampanjen "Barn i bil". Foto: MORTEN MOUM Vis mer


Snur setet for tidlig

Hansen forteller videre at et av hovedproblemene er at mange snur barna fremovervendt for tidlig.

I dag er det påbudt å feste barn inntil ni kilo bakovervendt, og det anbefales at de sitter sånn frem til de fyller fire år.

I undersøkelsen kommer det frem at 33 prosent mener at barnestolen kan snus før barna fyller fire år, og blant de yngre familiene øker det til hele 43 prosent.

Dersom barnestolen snus for tidlig, kan man risikere at barnet sklir ut av beltene ved et eventuelt sammenstøt, fordi barnet er for lite til til at beltene sitter riktig.

Hansen sier likevel at han har forståelse for at det ikke alltid er like lett å få barna til å sitte bakovervendt etter hvert som de blir eldre, selv om de er for små til å sitte fremovervendt.

Selv om han råder foreldrene til å ta opp kampen og holde barna bakovervendt lengst mulig, kan en beltesamler være en eventuell løsning.

Og hva tror du stjeles fra flyene?

Kan redde liv

En beltesamler er en anordning som samler beltene foran på brystet og sørger for at de sitter riktig slik at barnet ikke sklir ut av setet eller får skader på grunn av feilplasserte belter.

LIVSVIKTIG: På plakaten illustreres det hvordan riktig sikring redder liv. Bildene er rekonstruert fra virkelige hendelser. Foto: MORTEN MOUM
LIVSVIKTIG: På plakaten illustreres det hvordan riktig sikring redder liv. Bildene er rekonstruert fra virkelige hendelser. Foto: MORTEN MOUM Vis mer


Hansen trekker frem et eksempel med en jente som i utgangspunktet var litt for ung til å sitte fremovervendt, men som ble kvalm og urolig av å sitte bakovervendt.

Hansen anbefalte beltesamler som en løsning.

Tre uker senere var hun involvert i en møtetulykke med en bil som kom over i motsatt kjørefelt i 60 km/t. Jenta kom fra det uten en skramme.

Dette er beltet som vekker deg

- En beltesamler kan være en alternativ løsning dersom det blir umulig å ha barna i bilen om de sitter bakovervendt. Jeg anbefaler alle å ta opp kampen og holde de små bakovervendt lengst mulig, men en beltesamler har vist seg å være en effektiv og sikker løsning.

Noen raske tips

  • La barnet sitte bakovervendt så lenge som mulig
  • Sørg for å ha en beltestol med riktig justert rygg og god føring for belte
  • Setebelte skal ligge tett inntil hofter, overkropp og skulder
  • Bruk beltesamler, den holder selene på plass og kan forebygge potensielle alvorlige og dødelige skader

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer