Slik sikrer du hunden i bilen

Har du planer om å ta med deg kjæledyret på ferie i sommer? Da bør du lese videre.

SIKKER FERIEBIL: Pakk på en måte som bevarer det du har kjært.  Foto: Colourbox
SIKKER FERIEBIL: Pakk på en måte som bevarer det du har kjært. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mye fokus på hund og varme i bil den senere tiden, men det er flere ting å tenke på i disse ferietider. For selv om du har gode rutiner på sikring av barn, gjelder gjerne andre metoder for sikring av dyr.

Forsikringsselskapet IF opplyser i en pressemelding om at en hund som veier 20 kilo, ved bråstopp i 50km/t vil tilsvare en kraft på 786 kilo.

Men også mindre gjenstander som ligger løst, kan gi alvorlige konsekvenser om du må bråbremse.

Skal du på bilferie? Dette må du huske på.

Hvordan sikre best mulig?

- En kommer ikke unna at transportbur montert sikkert i bagasjerommet, så tett opp mot setene som mulig, er å foretrekke. Da sikrer du at buret ikke kommer i voldsom kraft gjennom bilen, samtidig som at du minsker trykket i sammenstøtet dyret får, forklarer Tori Grytli i Trygg Trafikk.

Er dyret av mindre størrelse, noe som krever et mindre bur, kan det plasseres på tvers av kjøreretningen bak et av forsetene, foreslår If.

Husk også at et solid bagasjeromsgitter mellom baksete og bagasjerom øker sikkerheten for flyvende gjenstander for de foran i bilen.

Derfor velger vi bilferie

Lange turer, hete biler

ADVARER: Veterinær Martine Fossem Nygaard advarer mot å la kjæledyret sitte i bil i varmen. Foto: If forsikring
ADVARER: Veterinær Martine Fossem Nygaard advarer mot å la kjæledyret sitte i bil i varmen. Foto: If forsikring Vis mer


Akkurat som oss, så trenger våre firbeinte venner også en pause fra trafikken. Gi kjæledyret ditt tilstrekkelig med tid til å strekke på beina og gjøre sitt fornødne. På reise trengs det gjerne litt ekstra tid til å bli komfortabel med omgivelsene.

Husk også at både passasjerer og dyr trenger pauser.

Ipad kan bli til stereoanlegg

Selv om du bare skal fra stranden og hjem, er det viktig å lagre løse gjenstander på gulvnivå. Til tross for at en Ipad i disse dager «bare» veier omkring 450 gram vil den tilsvare et stereoanlegg av stor størrelse om du bråstopper med den løst i baksetet.

Akkurat som at en hund på 20 kilo kan tilsvare 786 kilo, vil også andre gjenstanders effektive vekt øke ved bråstopp.

Grytli forteller videre at colaflasker, datamaskiner og andre mindre gjenstander er ting vi glemmer kan gjøre virkelig skade i høy fart.

Les også: Slik sikrer du barna i bilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer