Slik sjekker proffene bruktbilen

De aller fleste er usikre på hvordan de skal sjekke en fristende bruktbil godt nok. Slik gjør proffene.

Christian Begtsson i KDV er med på å sjekke 23.000 biler årlig. Han har tips om enkle ting hver og en bilkjøper kan sjekke selv.  Foto: KDV
Christian Begtsson i KDV er med på å sjekke 23.000 biler årlig. Han har tips om enkle ting hver og en bilkjøper kan sjekke selv. Foto: KDV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet får årlig 11.000 henvendelser med bakgrunn i bruktbilkjøp som ikke gikk helt etter forventningene. Dette er over dobbelt så mange klager som neste punkt på lista.

Hovedårsaken til klagene er ofte at kjøper ikke har satt seg godt nok inn i bilens tilstand før kjøpet.

Du skal likevel ikke akseptere hva som helst. Selger har større ansvar enn de kanskje selv er klar over, også for ting de selv ikke var klar over. Skulle du ellers være usikker angående garanti, så har vi tidligere skrevet om de beste bilgarantiene.

Det er imidlertid ikke alle forunt å kunne sette seg godt nok inn i en bils tilstand. Å stole på selger er heller ikke alltid et fasitsvar på en god handel. Det aller beste kan i slike tilfeller være å få en tredjepart til å sjekke bilens tilstand, for eksempel NAF. Dersom du kjøper en relativt ny bil kan det være mye smartere å kjøpe en tidlig 2011-modell fremfor en sen 2010-modell. Dette på grunn av de nye garantibetingelsene som da kom.

Forslag til løsning

Det kan bli kostbart å ta NAF-test på et knippe biler du er interessert i, så en mulighet er å foreslå en avtale med selger. Dersom han er en ryddig selger, og har tro på sitt eget produkt, så er det en fordel hvis han går ut med følgende:

  • Dersom rapporten viser at bilens tilstand er god, kjøper du bilen og tar kostnaden for NAF-testen.
  • Dersom rapporten viser at bilens tilstand ikke er tilfredsstillende, så tar selger kostnaden for testen, og beholder bilen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer