Bergen innfører Actibump

Slik skal de stoppe råkjørerne

En ny type smart fartsdump skal bidra til å stoppe råkjøring i Bergen.

ACTIBUMP: Her ser du Norges aller første smarte fartsdump. Actibump er utviklet og testet i Sverige, hvor det allerede har vært i bruk i 10 år. Video: Linus Kristoffer Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Sverige har Actibump vært et fenomen i flere år allerede. Det smarte fartshinderet er installert blant annet i Linköping, Uppsala, Malmö, Västerås, Helsingborg og på Öresundbroen mellom Malmø og København. Også Stockholm har innført dumpene som en prøveordning.

Men nå er fartsdumpene endelig på plass i Norge. Og som Dinside har skrevet tidligere, er det Bergen som er først ut - også det som et prøveprosjekt.

Her er det

Norges aller første installasjon er på Nattlandsveien i bydel Landås i Vestlandets hovedstad. For lokalkjente er plasseringen nærmere bestemt ved det etablerte gangfeltet like ved avkjørselen til Erleveien. Fra og med 18. desember vil det nye fartshinderet være i bruk.

I dette tettbygde strøket er det 40-sone på veien, og det har vist seg vanskelig å få bilistene til å holde seg innenfor grensa. Dessuten er trafikken stor, med 11.200 biler i døgnet, og med mange syklister og kryssende fotgjengere.

– Denne veien er valgt fordi det er mye aktivitet der, med mange trafikant-grupper som bilister, fotgjengere, syklister og kollektivtrafikk, forklarer senioringeniør Trond Hollekim i Vestland fylkeskommune

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer