Bergen innfører Actibump

Slik skal de stoppe råkjørerne

En ny type smart fartsdump skal bidra til å stoppe råkjøring i Bergen.

ACTIBUMP: Her ser du Norges aller første smarte fartsdump. Actibump er utviklet og testet i Sverige, hvor det allerede har vært i bruk i 10 år. Video: Linus Kristoffer Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Sverige har Actibump vært et fenomen i flere år allerede. Det smarte fartshinderet er installert blant annet i Linköping, Uppsala, Malmö, Västerås, Helsingborg og på Öresundbroen mellom Malmø og København. Også Stockholm har innført dumpene som en prøveordning.

Men nå er fartsdumpene endelig på plass i Norge. Og som Dinside har skrevet tidligere, er det Bergen som er først ut - også det som et prøveprosjekt.

Her er det

Norges aller første installasjon er på Nattlandsveien i bydel Landås i Vestlandets hovedstad. For lokalkjente er plasseringen nærmere bestemt ved det etablerte gangfeltet like ved avkjørselen til Erleveien. Fra og med 18. desember vil det nye fartshinderet være i bruk.

I dette tettbygde strøket er det 40-sone på veien, og det har vist seg vanskelig å få bilistene til å holde seg innenfor grensa. Dessuten er trafikken stor, med 11.200 biler i døgnet, og med mange syklister og kryssende fotgjengere.

– Denne veien er valgt fordi det er mye aktivitet der, med mange trafikant-grupper som bilister, fotgjengere, syklister og kollektivtrafikk, forklarer senioringeniør Trond Hollekim i Vestland fylkeskommune

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.