Slik skal selvkjørende biler lære å se

Universitetet i Cambridge har kastet seg på trenden med selvkjørende biler og vil lære bilen å se selv.

SELVKJØRENDE BILER: Nå jobber de med systemer som skal hjelpe de selvkjørende bilene til å "se" selv. Foto: YOUTUBE
SELVKJØRENDE BILER: Nå jobber de med systemer som skal hjelpe de selvkjørende bilene til å "se" selv. Foto: YOUTUBE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For at bilføreren skal bli overflødig, er det nødvendig at bilen selv kan håndtere ganske mange komplekse situasjoner via diverse sensorer, følere, systemer og elektronisk-mekaniske funksjoner.

Noe av det mest vesentlige for en fører er selvsagt synet. Til det benytter bilprodusenene kameraer som installeres i og på bilen samt bilens navigasjonssystem.

Vår erfaring med selvkjørende Mercedes-Benz S-klasse

Kunstig intelligens

Men i tillegg må bilen «forstå» hva det er den ser, og det er her de to systemene som er utviklet av universitetet i Cambridge i England, kommer inn. De er basert på såkalt deep learning, maskinlæring som er teknologier som benyttes i utviklingen av kunstig intelligens (AI).

Noe av idéen bak Cambridge-systemene er å redusere kostnader ved at selve systemet selv kan orientere seg uten et svært utstrakt behov for komplekse og dyre sensorer. Systemet kompletteres av en løsning som er under utvikling for at bilen også skal kunne orientere seg via gjenkjenning av sted og rom, og dermed kunne manøvrere korrekt også der satellittsystemer ikke har dekning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer