Slik skal Volvo stoppe fyllekjøring

Kommende modeller får overvåkningskamera og sensorer som følger med på sjåføren.

SIKKERHET: Volvo skal innføre kupékameraer og sensorer i kommende biler. Foto: Volvo Cars.
SIKKERHET: Volvo skal innføre kupékameraer og sensorer i kommende biler. Foto: Volvo Cars. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha introdusert nyheten om fartssperre i kommende biler, kommer svenske Volvo med nye grep som er et ledd i nullvisjonen for deres biler. I en pressemelding skriver bilprodusenten at de vil ta tak i rusmiddelpåvirkning og distraksjoner ved å installere kupékameraer og andre sensorer i bilen.

På den måten skal bilen kunne overvåke føreren og gripe inn dersom sjåføren er åpenbart påvirket eller distrahert og ikke reagerer på advarselssignaler.

Volvo trekker frem eksempler på hvilke måter bilen kan gripe inn på:

  • Redusere bilens hastighet
  • Varsle hjelpetjenesten Volvo On Call
  • Aktivt bremse ned og parkere bilen trygt og sikkert

– Når det gjelder sikkerhet er målet vårt å unngå ulykker helt og holdent, snarere enn bare å begrense sammenstøtet når ulykkesfaren er overhengende og uunngåelig. I dette tilfellet vil kameraene kunne registrere adferd som kan føre til alvorlig personskade eller død, sier Henrik Green, Senior Vice President for forskning og utvikling i Volvo Cars, i pressemeldingen.

I samtlige modeller

Med kameraer i kupeen kan bilens systemer se om sjåføren har øynene lukket eller vendt bort fra veien i lengre perioder, og sensorene kan oppdage om det er total mangel på styring i lang tid, eller om det er ekstrem vingling på tvers av kjørefelt.

Volvo mener at et slikt system er et viktig element for å la bilen ta aktive beslutninger for å bidra til å unngå ulykker.

– Mange ulykker skjer på grunn av ruspåvirkede førere. Det er fortsatt noen som tror at de kan kjøre etter å ha tatt seg en drink, og at dette ikke vil påvirke kjøreferdighetene deres. Vi ønsker å gjøre noe for å sikre at menneskeliv ikke blir satt i fare som følge av kjøring i ruspåvirket tilstand, sier Trent Victor, professor i kjøreadferd i Volvo Cars, i pressemeldingen.

Innføringen av systemet i alle Volvo-modeller vil starte i begynnelsen av 2020-årene, opplyser selskapet, og skriver at de vil komme tilbake med mer informasjon om kameraene, plassering av dem og liknende ved en senere anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer