Hjulskift

Slik skifter du hjulene selv

Veldig kjekt å kunne.

Det er enklere enn du tror å skifte hjul. Sjekk filmen og følg sjekkpunktene i saken, så gjør du det bra og billig selv. Vis mer
Publisert

Har du ikke fått på vinterhjulene ennå? Etter en periode med mye mildvær mange steder i landet, ser det nå ut til å bli kaldere igjen. Vinteren kan lure like bak hjørnet, og snøen kommer gjerne like overraskende på bilførere hver eneste gang.

Å skifte hjul på bilen er ofte enklere enn mange tror. Følg vår oppskrift på hvordan du går frem, så har du gjort dette på en liten halvtime og samtidig spart mye penger.

PS: På noen av bilene med luftfjæring, kan det være at du er nødt til å gå inn i menyen for å «låse» dempingen i en jekkemodus, ellers kan du ødelegge luftbelgene.

I videoen over viser vi deg hvordan du går fram, og gir deg mange nyttige tips underveis.

Slik gjør du det:

1. Sjekk dekkmønster. Før du setter i gang, sjekker du om hjulene du skal ha på har bra nok mønster. Minimumskravet er 1,6 millimeter på sommerhjul og 3 millimeter på vinterhjul. Vi anbefaler minimum 3 og 4 millimeter på grunn av vannplaningsegenskaper.

2. Sett bilen på et flatt og hardt underlag.

3. Sett bilen i førstegir eller revers og sett på håndbrekket.

4. Finn jekk, hjulvinne og hjul.

5. Løsne hjulmutterne FØR du jekker opp bilen.

6. Jekk opp bilen. Mange biler har tydelige merker eller piler på kanalen eller innefor dørene der man ser hvor man kan sette jekken. Andre har tydelige jekkefester. Er du i tvil, sjekk instruksjonsboka. Det kan nemlig bli svindyrt om du setter jekken på feil sted.

Ikke ha noen kroppsdeler under bilen. Bilen kan falle av jekken hvis du er uheldig.

7. skru av hjulmutterne/boltene og ta av hjulet. Sitter hjulet fast, slå eller spark på dekket.

8. Rengjør flaten på navet som felgen skal ligge på for evt. rust og møkk, gjerne med en stålbørste.

9. Sjekk dekkmønster. Sett hjulene med best dekk bak.

Mange dekk har retningsbestemt mønster. Let etter en pil med rotasjonsretning på dekket.

10. Skru fast hjulene. Rengjør boltene for eventuellt sand- og gruspartikler og sør de gjerne med en dråpe olje eller fett, hvis du har. Fest hjulet med å skru på hjulboltene diagonalt.

11. Jekk ned bilen. Ta en ekstra runde på hjulmuttrene. Ikke bruk kjemepelang momentstang eller stå på hjulvinna. De færreste har en momnetnøkkel, men ikke overdriv.

12. Sjekk lufttykket så fort som mulig. Riktig dekktrykk finner du på en plakett på B-stolpen i døråpningen eller på tanklokket. Du finner det også i isnstruksjonsboken. På nyere biler vil man få varsel i instrumentpanelet dersom lufttrykket er feil. Det nullstiller man i menyen ETTER at du har fylt i riktig lufttrykk i dekkene.

13. Etterstram hjulboltene etter en mil eller to.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer