Ukens veteran: Historien om legenden Nissan Skyline GT-R

Slik slo Japans første superbil gjennom

I dag selges noen av dem for svimlende summer.

FIRE GENERASJONER: Kanskje ikke de mest linjeskjønne, men som den aller nyeste, har alltid Skyline GT-R sprengt grenser. Foto: Nissan
FIRE GENERASJONER: Kanskje ikke de mest linjeskjønne, men som den aller nyeste, har alltid Skyline GT-R sprengt grenser. Foto: Nissan Vis mer
Publisert

Fra Hakosuka til Godzilla - her er historien om Nissan Skyline GT-R: Japans første superbil og en legende på racerbanene.

Hakosuka GT-R: 1969 Skyline 2000GT-R

I 1969 rullet den første Skyline GT-R av samlebåndene, men allerede fem år før produserte Prince Motor Company Skyline kupeer, sedaner og stasjonsvogner.

Selskapet var interessert i racing og stilte opp med flere Skyline 2000GT til Japan Grand Prix på Suzuka-banen i 1964. Bilene var raske og klarte å ta Pole Position foran en Porsche 904. Porschen vant løpet, men Skyline fulgte på de neste fem plassene. En legende var født!

I 1966 fusjonerte Prince Motor Company med Nissan, og i 1968 kom de første Nissan Skyline på markedet, med 2000GT som flaggskipet med sine 109 hestekrefter. Dette var selvsagt ikke nok for racing, så man begynte å trimme en helt ny to-liters sekser, som ikke delte noen deler med andre motorer.

Med hemisfæriske forbrenningsrom, fire ventiler per sylinder, doble overliggende kamaksler og alu-stempler var motoren god for 10.000 omdreininger.

Sammen med et seriøst chassis dannet dette så basis for den første GT-R i 1969, og den vanlige firedørs Skyline 2000GT donerte karosseriet. Ute på banen døpte japanerne den Hakosuka. Den vant sitt første løp, og etter 1,5 år på racerbanen hadde den 30 strake seire.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer