Skyhøye drivstoffpriser:

Slik sparer du på kjøringen

Det er dyrt å fylle tanken for tida. Slik kan du spare inn.

DYRT: Høy olje og strømpris gjør det dyrt for alle bilister om dagen. Foto: Javad Parsa/NTB
DYRT: Høy olje og strømpris gjør det dyrt for alle bilister om dagen. Foto: Javad Parsa/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig med pumpepriser på over 20 kroner literen om dagen. Prisøkningen skjer i forbindelse med krigen i Ukraina, og mandag formiddag, melder NTB om at prisen på råolje har gått ytterligere opp.

På sitt høyeste var prisen oppe i 139 dollar fatet for nordsjøolje, før den i timene etterpå har stabilisert seg på rundt 127 dollar, skriver NTB.

Følger situasjonen

En stor del av prisen på drivstoff er avgifter. Tidligere har analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy påpekt overfor DinSide at dette er noe som gir myndighetene rom for å kompensere for høy oljepris.

Rådgiver i Finansdepartementet, Celine Lyse Augdal skriver i en e-post til DinSide at andelen avgifter varierer ut fra prisen på drivstoff.

– Andelen vil variere ut fra pris, og jo høyere prisen er, jo lavere andel er avgiftene. Med en drivstoffpris på 20 kroner per liter utgjør avgiftene om lag 46 prosent av dieselprisen og om lag 50 prosent av bensinprisen.

Vi spurte departementet om det ville være aktuelt med subsidiering av drivstoffprisene på grunn av høy oljepris.

– Regjeringen er opptatt av å gjøre hverdagen enklere for vanlige folk. Vi følger situasjonen tett, og vurderer den fortløpende. Regjeringen har noen tydelige ambisjoner når det gjelder avgifter som også er omtalt i Hurdalsplattformen. Det var også derfor vi valgte å i stor grad skjerme bilistene og transportbedriftene for økningen i CO2-avgiften i årets budsjett. Avgifter og avgiftsnivå er et tema vi vil komme tilbake til i de årlige budsjettene, svarer statssekretær Lars Vangen (Sp) i en e-post.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer