Skyhøye drivstoffpriser:

Slik sparer du på kjøringen

Det er dyrt å fylle tanken for tida. Slik kan du spare inn.

DYRT: Høy olje og strømpris gjør det dyrt for alle bilister om dagen. Foto: Javad Parsa/NTB
DYRT: Høy olje og strømpris gjør det dyrt for alle bilister om dagen. Foto: Javad Parsa/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig med pumpepriser på over 20 kroner literen om dagen. Prisøkningen skjer i forbindelse med krigen i Ukraina, og mandag formiddag, melder NTB om at prisen på råolje har gått ytterligere opp.

På sitt høyeste var prisen oppe i 139 dollar fatet for nordsjøolje, før den i timene etterpå har stabilisert seg på rundt 127 dollar, skriver NTB.

Følger situasjonen

En stor del av prisen på drivstoff er avgifter. Tidligere har analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy påpekt overfor DinSide at dette er noe som gir myndighetene rom for å kompensere for høy oljepris.

Rådgiver i Finansdepartementet, Celine Lyse Augdal skriver i en e-post til DinSide at andelen avgifter varierer ut fra prisen på drivstoff.

– Andelen vil variere ut fra pris, og jo høyere prisen er, jo lavere andel er avgiftene. Med en drivstoffpris på 20 kroner per liter utgjør avgiftene om lag 46 prosent av dieselprisen og om lag 50 prosent av bensinprisen.

Vi spurte departementet om det ville være aktuelt med subsidiering av drivstoffprisene på grunn av høy oljepris.

– Regjeringen er opptatt av å gjøre hverdagen enklere for vanlige folk. Vi følger situasjonen tett, og vurderer den fortløpende. Regjeringen har noen tydelige ambisjoner når det gjelder avgifter som også er omtalt i Hurdalsplattformen. Det var også derfor vi valgte å i stor grad skjerme bilistene og transportbedriftene for økningen i CO2-avgiften i årets budsjett. Avgifter og avgiftsnivå er et tema vi vil komme tilbake til i de årlige budsjettene, svarer statssekretær Lars Vangen (Sp) i en e-post.

(I Hurdalsplattformen står det for øvrig at: Regjeringen vil redusere avgifter som rammer folk flest, som for eksempel elavgift og drivstoffavgifter, herunder differensiert veibruksavgift. Avgiftsnivået på biodrivstoff skal reduseres).

Sparetips

For å kunne kjøre billigst mulig har Naf kommet med noen tips til bilister.

De anbefaler alle å gå for en økonomisk kjørestil.

– Kort fortalt handler en økonomisk kjørestil i stor grad om å holde jevn fart, god avstand til forankjørende og å kjøre mykt slik at du i større grad kan planlegge kjøringen din, sier NAF-rådgiver Jan Harry Svendsen i en pressemelding.

Et annet tips er å fjerne all unødvendige gjenstander.

– Ta alle løse gjenstander som du ikke har behov for å ha med på hverdagsreisen ut av bilen. Mange kjører rundt med alt mulig i bagasjerommet og det øker bilens vekt og dermed forbruk. Takstativ og skibokser anbefaler vi også at du tar bort dersom du vil komme så langt som mulig per liter drivstoff eller per kilowatt strøm, sier Svendsen.

At bilen er i god teknisk stand, trekkes også fram. I biler med forbrenningsmotor, bør man sjekke at luftfilteret er rent.

Å kjøre med riktig dekktrykk, er også besparende.

– Sørg for at det er korrekt. Ved å kjøre rundt med for lavt dekktrykk risikerer du ikke bare å ødelegge bilens dekk og å gjøre kjøreegenskapene dårligere, du får også et høyere forbruk fordi rullemotstanden øker, sier Svendsen.

Han trekker også fram at det er lurt å fylle der det er billigst, men påpeker at det ikke er mye å spare, dersom man kjører lange omveier for å spare noen øre på pumpeprisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer