Slik sparer du penger og miljø

Uansett hva slags bil du har, vil du kunne spare både penger og miljø ved å følge dagens kjøretips.

Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som har et ubevisst forhold til din egen bilkjøring? I dag gir vi deg en mulighet til å bli en mer energibevisst bilfører. Jo flere av dagens tips du følger, jo mindre drivstoff vil du bruke. Redusert drivstoff-forbruk vil i neste omgang være en fordel både for lommeboken din, lokalmiljøet ditt (lavere utslipp av CO, HC, NOx) og vårt globale klima (lavere utslipp av CO2).

Krever ikke mye

For godt til å være sant? Nei, det er faktisk ikke så mye som skal til for å bli litt mer miljøvennlig.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
... det er faktisk ikke så mye som skal til for å bli litt mer miljøvennlig.

Hva med deg?

Kjører du energieffektivt og miljøvennlig? (Avsluttet)
Ja, har alltid gjort det(41%) 253
Ja, har blitt flinkere det siste året(30%) 184
Nei!(24%) 147
Nei, men har bestemt meg for å begynne nå(6%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Trenger du for eksempel å bruke klimaanlegget hele tiden? Sannsynligvis ikke. Hvis du slår det av, sparer du drivstoff.

Er du bevisst i forhold til ditt girsjaltingsmønster? Neivel, da er det greit å vite at du vil bli langt mer energieffektiv ved å legge inn girskiftet mye tidligere enn det du gjør i dag.

Skiboks og lufttrykk

Er du blant dem som kjører rundt med skiboks året rundt? Skru av både den og takstativet. Da reduseres bilens luftmotstand - og i neste omgang drivstoff-forbruket.

Når kontrollerte du lufttrykket i dekkene dine sist? Hvis det er mer enn én måned siden, er det stor fare for at du kjører rundt med for lavt lufttrykk, noe som øker rullemotstanden - og dine drivstoffutgifter.

Alle monner drar

Under finner du 33 nyttige råd. De færreste av oss vil klare å følge dem alle. Men hvis mange av oss følger noen av dem, vil den samlede effekten kunne bli stor og positiv.

Sikkerhet først

Husk imidlertid at sikkerhet alltid må komme først. Hvis frontruten er full av dugg, bør du selvsagt verken skru av kupévifte eller klimaanlegg. Og når du skal inn på en motorvei, er det selvsagt viktigere å akselerere opp til den aktuelle fartsgrensen enn å holde motoren under et visst antall omdreininger.

Har du gode sparetips som ikke er nevnt her? Send gjerne en epost til artikkelforfatter. Er tipset ditt godt, vil det komme med i artikkelen.

Nederst i artikkelen har du også mulighet til å diskutere energieffektiv bilkjøring (også kalt ecodriving) med andre DinSide-lesere.

Kilder: Statens vegvesen, Vägvärket, ecodrive.org, hybridfest.com, DinSide Motor

1. Før kjøreturen

  PARKERING, SOMMER: Parker bilen i skyggen for å slippe minst mulig varme inn i bilen.

  PARKERING, VINTER: Parker bilen med frontruten mot solen for å slippe mest mulig varme inn i bilen.

  MOTORVARMER: Bruk motorvarmer når det er kaldere enn 10 plussgrader, også i forkant av korte kjøreturer. (Kaldere enn 15 minusgrader: Bruk motorvarmer i 90 minutter. 15 minusgrader til 0 grader: 60 minutter. 0 til 10 plussgrader: 20 minutter.)

  KALDSTART: Unngå småturer. Utfør mange ærender samtidig. Dermed får du færre kaldstarter. Bilen bruker mest drivstoff og forurenser mest når motoren er kald.

  KJØRERUTE: Planlegg turen. Bruk kart elle GPS-basert navigasjon for å gjøre kjøreruten kortest mulig.

  KØ: Planlegg turen. Unngå kjøring i rushtidene.

2. Kjøreteknikk

  JEVN HASTIGHET: Hastighetsøkning innebærer dramatisk mye høyere forbruk av energi/drivstoff enn opprettholdelse av en gitt hastighet. Unngå derfor i størst mulig grad akselerasjon og oppbremsing (fordi oppbremsing vil resultere i påfølgende akselerasjon). Forsøk å holde en jevn hastighet. For å klare dette bør du holde god avstand til forankjørende, se langt frem, følge med på trafikkbildet og forsøke å forutse hva bilene foran deg vil gjøre. Tilpass hastigheten så tidlig som mulig når trafikken foran deg bremser ned. Hvis du ser det røde lyset på lang avstand, slipp gasspedalen tidlig og rull frem mot lyskrysset. Om mulig, unngå full stopp.

  TIDLIG GIRSKIFT: Legg inn girskiftet så tidlig som mulig. Hvis du har en relativt moderne dieselmotor eller en turboladet bensinmotor, kan du legge inn girskiftet før motoren når 2.000 omdreininger. Har du en relativt moderne bensinmotor, kan du skifte gir før motoren når 2.500 omdreininger.

  HOPP OVER GIR: Skift gjerne rett fra andre- til fjerde- til sjettegir og rett fra tredje- til femtegir.

  HØYT GIR: Velg alltid et høyest mulig gir. Hvis du ikke er en erfaren "sparesjafør" er det stor sannsynlighet for at du kan bruke høyeste gir langt oftere enn det du gjør i dag. Moderne bensin- og dieselmotorer tåler godt å brukes ned til under 1500 omdreininger.

  SLIPP GASSPEDALEN: Hvis nedoverbakken er lang og bratt nok til at du klarer å opprettholde hastigheten uten gasspådrag - slipp gasspedalen helt. Moderne motorer vil da stanse drivstoff-innsprøytningen, noe som gir null forbruk.

  IKKE KJØR FOR FORT: Følg fartsgrensene. Ved kjøring i Tyskland, unngå svært høye hastigheter.

  TOMGANGSKJØRING: Unngå tomgangskjøring, som forøvrig er forbudt.

  KUTT MOTOR: Kutt motor ved stopp lengre enn 20 sekunder, for eksempel ved venting for passerende tog. Har du en gammel bil med forgassermotor, kutt motoren ved stopp lengre enn 60 sekunder.

  BRUK KJØRECOMPUTER: En kjørecomputer viser både løpende og gjennomsnittlig forbruk. Hvis du har kjørecomputer, så bruk den aktivt og gjør deg kjent med din egen bil.

3. Utkobling av energiforbrukere

  KLIMAANLEGG: Begrens bruken av klimaanlegg (også kalt aircondition, forkortet AC). (Men husk at klimaanlegget kan bli ødelagt hvis det brukes for sjeldent.)

  KUPÉVIFTE: Begrens bruken av kupévifte.

  SETEVARME: Begrens bruken av setevarmere.

  VARMETRÅDER: Begrens bruken av elektriske varmetråder i bakruten (og eventuelt i frontruten).

  STEREOANLEGG: Begrens bruken av stereoanlegg, spesielt hvis det har kraftig forsterker.

4. Vekt, luft- og rullemotstand

  VEKT: Begrens bilens vekt. Tøm kupé og bagasjerom for unødvendige gjenstander.

  TAKSTATIV: Begrens bruken av takstativ. Dette for å unngå økt luftmotstand.

  SKIBOKS: Begrens bruken av skiboks og andre typer takbokser, jamfør luftmotstand.

  LUFTING: Begrens lufting/nedkjøling av kupeen via sidevinduer, spesielt i høye hastigheter. I hastigheter over 80 km/t vil det faktisk være energiøkonomisk riktig å bruke klimaanlegg fremfor lufting via sidevinduer.

  DEKK I: Bruk smale dekk.

  DEKK II: Bruk dekk som er spesiallaget for lav rullemotstand.

  LUFTTRYKK: Bruk korrekt lufttrykk (les alt om lufttrykk i denne artikkelen). Kontroller dekkenes lufttrykk regelmessig, gjerne så ofte som hver 14. dag.

5. Vedlikehold

  OLJE I: Bruk motorolje som anbefales for din bilmodell.

  OLJE II: Skift motorolje regelmessig.

  SERVICE: Følg bilens serviceintervaller.

  VERKSTEDBESØK: Svart eksos tyder på unødig høyt drivstoff-forbruk. Oppsøk verksted.

6. Kontroversielle sparetiltak

  FARTSHOLDER: Enkelte aktører anbefaler bruk av fartsholder (cruise control), fordi de hevder dette bidrar til redusert forbruk. Men andre eksperter er uenige i denne påstanden. DinSide Motor antar at en erfaren og bevisst bilfører vil kunne kjøre mer energieffektivt enn en fartsholder er i stand til.

  RESERVEHJUL: Fjerning av reservehjulet vil gi bilen lavere vekt.

  REDUSERT HASTIGHET I OPPOVERBAKKER: Ved å unngå å øke gasspådraget i motbakker vil du spare energi. Men dette betyr samtidig at hastigheten synker, noe som kan bidra til kødannelse (økt energibruk for dine medtrafikanter) og irritasjon (farlige forbikjøringer). Det å redusere hastigheten i oppoverbakker bør derfor kun gjennomføres om du ikke har biler bak deg.

  TRILLING I SLAKE NEDOVERBAKKER: Ved å velge et passende gir og slippe gasspedalen i utforbakker, vil forbruket i moderne biler synke til null. Samtidig oppstår en fare for hastighetstap, med de samme potensielle ulempene som over.
Kilder: Statens vegvesen, Vägvärket, ecodrive.org, hybridfest.com, DinSide Motor

Relaterte artikler:

 • De 60 mest klimavennlige
 • De alternative drivstoffene
 • [Ugjyldig objekt (debatt)]
  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer