Bensinpriser

Slik sparer du tusenlapper

Bensinprisen nærmer seg rekordhøye 26 kroner og er stigende. Du vil bli overrasket over hvor enkelt du kan spare over 6000 kroner.

REKORDHØY BENSINPRIS: Med noen enkle triks kan du enkelt spare flere tusen kroner i året på bensin. Med er viktig med de rekordhøye prisene vi har i dag. Foto: Rune Korsvoll
REKORDHØY BENSINPRIS: Med noen enkle triks kan du enkelt spare flere tusen kroner i året på bensin. Med er viktig med de rekordhøye prisene vi har i dag. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare noen uker siden vi ble forskrekket da bensinprisen økte til 20 kroner per liter. Nå er den nesten 26 kroner – over 27 kroner enkelte steder – og det er lite som tyder på at den vil gå ned med det første.

Rekordhøye priser gjør store innhogg i budsjettet til mange familier. Kjører du 15 000 kilometer i året og bilen bruker 0,85 liter på mila, svir du av 1275 liter bensin i året. Da bruker du av over 33 000 kroner på bensin i år.

Med så høye bensinpriser er det imidlertid også gode muligheter til å spare mye penger med relativt enkle tiltak. Kutter du 20 prosent av forbruket, noe som er fullt mulig, sparer du 6600 kroner i året.

Dropp store hjul og automat

De største innsparingene kan du gjøre hvis du er bevisst når du kjøper deg ny bil. Velger du en bil medet tradisjonelt automatgir, bruker den ofte 10 prosent mer bensin enn en bil med manuelt gir. Bare det utgjør en ekstra kostnad – eller innsparing og du velger manuelt gir – på 3 300 kroner i året.

GRATIS TIPS: For lite luft i dekkene gir både økt slitasje og høyere forbruk. Foto: Rune Korsvoll
GRATIS TIPS: For lite luft i dekkene gir både økt slitasje og høyere forbruk. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Store hjul er en annen ting som drar opp forbruket betydelig. Dette kommer veldig godt til syne når det gjelder elektriske biler. På sin nye elektriske i4, oppgir BMW rekkevidden til bilen til 510 kilometer med 18 tommers standard hjul og 417 kilometer med tøffe 20 tommers hjul.

Kjører du en bensinbil, vil forbruket øke like mye som rekkevidden kuttes på denne elbilen.

Sjekk lufttrykket - spar 1 650 kroner

Kontroller viser at nesten halvparten av bilistene kjører med feil lufttrykk i dekkene. Dette gir ikke bare økt slitasje, men også økt rullemotstand og høyere forbruk når trykket er for lavt. Tester viser at litt for lavt trykk fort vil øke forbruket med 5-6 prosent.

Kjør med jevn hastighet – spar 3 300 kroner

Din egen kjørestil er det som påvirker forbruket mest. Kjøring i rykk og napp med mye bremsing og akselerasjon, kan lett øke forbruket med 10 prosent. Hold turtallet på motoren under 2000 omdreininger. Hold jevn avstand til bilen foran og hold så jevn hastighet som mulig. Jevn hastighet mellom 50 og 70 km/t gir det laveste forbruket.

TA DEN AV: Takboksen ka øke forbruket med ti prosent. Foto: Rune Korsvoll
TA DEN AV: Takboksen ka øke forbruket med ti prosent. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Ta av takboksen – spar 3 300 kroner

En takboks eller et lastestativ øker luftmotstanden til bilen betydelig. Nye tester som NAF har gjort, viser at forbruket kan øke så mye som 10 prosent. Ta av takboksen når den ikke er i bruk.

Nye plugger og filter – spar 1 980 kroner

Vedlikeholdet av bilen har mye å si for forbruket. Gamle plugger gir dårlig forbrenning og seig, gammel olje gir stor innvendig friksjon i motoren. Et luftfilter fullt av støv og skitt gjør i tillegg bilen tungpustet. Beregninger viser at forbruket til bilen øker med 5-6 prosent, kanskje enda mer, med dårlig vedlikehold.

SERVICE: Med nye plugger, filter og ny olje, senker du forbruket betydelig. Foto: TÜV
SERVICE: Med nye plugger, filter og ny olje, senker du forbruket betydelig. Foto: TÜV Vis mer

Skru av klimaanlegget - spar 990 kroner

Jobben som bilens klimaanlegg gjør er ikke gratis. Kompressoren til klimaanlegget drives på de fleste biler av motoren og tar 7–10 prosent av motoreffekten. På en varm sommerdag kan økningen i bilens forbruk bli så mye som tre prosent.

Fjern unødvendig vekt - spar 660 kroner

På ferieturen er en del ekstra vekt kanskje ikke til å komme ifra. Men ellers i året er det ingen grunn til å kjøre rundt med unødvendig vekt. En vektreduksjon på rundt 50 kilo betyr to prosent lavere forbruk på en mellomklassebil med 1,6 liters motor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer